Cuprins
Așa cum este știut deja, trompeta este un instrument muzical de suflat, care oferă un sunet puternic și pătrunzător. Cu o istorie bogată în spate și demnă de aprofundat, aceasta este nelipsită din orchestrele de prestigiu și nu numai. Descoperă în acest articol informații despre istoria unuia dintre cele mai vechi instrumente din lume, dar și curiozități despre componentele trompetei și mânuirea acesteia în diverse genuri muzicale.
Cuprins:
1. Trompeta – Informații generale pentru pasionații de muzică și nu numai
1.1. Cine a creat trompeta – Detalii despre istoria acestui instrument muzical de renume
1.2. Dezvoltarea trompetei de-a lungul istoriei
1.3. Cum se face o trompetă: care sunt componentele sale
2. Tipuri de trompete
2.1. Trompeta cromatică
2.2. Trompeta acută
2.3. Trompeta egipteană
3. Muzica de trompetă – În ce genuri muzicale este folosită trompeta
4. Trompeta în muzica jazz
5. Mari trompetiști care și-au pus amprenta în muzică
1. Trompeta – Informații generale pentru pasionații de muzică și nu numai
Din punct de vedere lingvistic, „trompeta” este un cuvânt care își are rădăcinile în franțuzescul „trompe” (trompa de elefant) și descrie, în mare măsură, forma acestui instrument muzical excepțional. Dacă, în vremurile îndepărtate, aceasta era asociată cu anunțurile de pe frontul de război, întrecerile sportive, funeraliile sau diverse evenimente publice, a căpătat importanță de-a lungul istoriei și a fost folosit și cu alte ocazii. Dezvoltarea trompetei a reprezentat un pas firesc, iar astăzi, acest instrument de suflat se regăsește ca parte esențială sau chiar principală atât în orchestre, cât și în opere celebre și apreciate.
1.1 Cine a creat trompeta – Detalii despre istoria acestui instrument muzical de renume
Potrivit scrierilor lăsate moștenire omenirii, trompeta și-ar avea rădăcinile încă din anul 1.500 î.H., fiind un instrument confecționat în totalitate din alamă. Numeroase documente spun, însă, că în Egiptul Antic trompeta fost folosită inclusiv acum 4.000 de ani, dramaturgul grec Eschil descriind sunetul acesteia ca fiind unul „penetrant”.
Și Israelul se află pe lista țărilor care au adoptat acest instrument muzical de suflat, cu precădere pentru diverse semnale militare, dar și pentru „distracția” oferită de muzicanți în templele vremurilor. Aici este de evidențiat faptul că trompeta era confecționată din argint, de către meșteri pricepuți.
Un lucru comun în ceea ce privește mânuirea trompetei era folosirea acesteia cu un număr limitat de note muzicale, cel puțin în lumea antică.
1.2. Dezvoltarea trompetei de-a lungul istoriei
Trompeta a avut un parcurs firesc de-a lungul istoriei, cunoscând o adevărată dezvoltare, mai ales din punctul de vedere al aspectului. Astfel, varianta medievală denumită „Busine”, folosită în secolul al XVI-lea, era confecționată sub forma literei „S”, și avea o lungime de aproximativ 180 de centimetri. Bucla și tuburile suplimentare transformă trompeta într-un alt instrument, un secol mai târziu, muzicanții reușind să se bucure de sunete și tonalități mult mai ample. Următorii muzicieni și-au pus amprenta, în mare măsură, pe modelul cunoscut și utilizat în zilele noastre:
- Muzicianul rus Kolbel a inventat, în 1760, un orificiu acoperit cu o clapetă din material textil, cu rol de dop pentru pavilionul trompetei. Această clapetă urca fiecare notă cu un semiton.
- Anul 1801 îl găsește pe trompetistul vienez Anton Weidinger cu o inventivitate și creativitate ieșite din comun. Acesta a reușit să confecționeze o trompetă cu 5 clape, ușor de manevrat și care producea toate notele muzicale.
- Pistoanele sau ventilele au fost adăugate în 1815 de către Heinrich Stoelzel, un muzician pasionat de instrumentele confecționate din alamă. Brevetul pentru această invenție a fost rapid acordat, iar trompeta din ziua de azi își are rădăcinile în creativitatea și originalitatea lui Stoelzel.
1.3. Cum se face o trompetă: care sunt componentele sale
Trompeta este confecționată din metal, de cele mai multe ori din alamă sau cupru și are forma unui tub care se alungește cu o pâlnie la capăt. Instrumentul este completat de câteva clapete și tuburi subțiri, plus un orificiu de suflat (denumit bucală sau bullet) pentru a putea ghida corespunzător notele muzicale, cu ajutorul aerului.
Practic, există trei componente principale care formează trompeta, fără ca acestea să fie întrerupte în vreun fel: capătul de suflat, corpul trompetei, care conține câteva clapete și pâlnia.
Ceea ce o diferențiază în categoria instrumentelor de suflat este mânuirea cu forță și pricepere, aceasta oferind sunetele puternice pentru care este atât de cunoscută și apreciată.
2. Tipuri de trompete
Trompetele bass, acute, militare, egiptene sau supraacute sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute și folosite tipuri de trompete în muzică. Fiecare instrument muzical are particularitățile sale, iar folosirea și introducerea sa în diferite opere ține de tonalitate, acordaj și, de ce nu, de agilitate.
2.1. Trompeta cromatică
Trompeta cromatică este folosită cu precădere din secolul XIX, însă perfecționarea acesteia a început încă din anul 1600. Muzica de fanfară, simfoniile și jazz-ul au adoptat destul de rapid acest instrument acordat fin în Do și Si bemol. Cât despre tonalitatea și timbrul trompetei cromatice, muzicanții oferă un sunet strident și forte, dar totodată grațios și nobil.
2.2. Trompeta acută
Trompeta acută este relativ recentă, dacă se poate spune așa despre anul apariției sale: 1916. Ceea ce o face diferită printre instrumentele de același gen este registrul acut și adăugarea unei cvarte, cu ajutorul celor 5 ventile descendente. O serie de lucrări preclasice beneficiază de puterea sa, datorită timbrului penetrant. Însă, cea mai utilizată trompetă acută este cea acordată în Re, mulțumită timbrului strălucitor adoptat de compozitori precum George Enescu sau Johann Sebastian Bach.
2.3. Trompeta egipteană
Opera Aida, semnată de marele compozitor Giuseppe Verdi, cuprinde pasaje inconfundabile de trompetă egipteană, acordată în La bemol (cu o lungime de 163 cm) și Si ( cu o lungime de 138 cm). Muzicalitatea și tonalitatea trompetei egiptene sunt inconfundabile, ceea ce face acest instrument extrem de apreciat în marile orchestre ale lumii.
3. Muzica de trompetă – În ce genuri muzicale este folosită trompeta
Chiar dacă trompeta a fost dezvoltată de-a lungul secolelor și folosită la început ca „ton de trezire”, anunț sau avertisment în zona militară, acest instrument a căpătat până la urmă o importanță covârșitoare în diferite stiluri muzicale.
Muzica simfonică rămâne, fără doar și poate, locul unde trompetele aduc un plus de valoare operelor puternice, realizate de mari compozitori precum Bach, Beethoven, Verdi sau Tchaikovsky.
De asemenea, muzica de fanfară este cu precădere creată în jurul sunetului de trompetă atât de recognoscibil în ziua de azi. Orchestrele militare sunt cele „responsabile” de muzica de fanfară, iar întemeietorii acestui gen muzical sunt, potrivit istoriei, italienii și germanii, fini muzicanți cu experiență în arta războiului.
Trompeta ca instrument muzical se regăsește chiar și în muzica modernă pop, pentru că oferă acel element de unicitate, care poate deosebi o piesă de „competiția” sa. Sunetul de trompetă în acest gen a început să prindă avânt încă din anii 2000, odată cu dezvoltarea trupelor de băieți și/sau fete, dar și a proiectelor artiștilor solo.
4. Trompeta în muzica jazz
Trompeta și contrabasul sunt două instrumente deosebite care, alături de pian, descriu în mare măsură muzicalitatea de necontestat a jazz-ului. Acest gen muzical este, cu siguranță, unul dintre cele mai apreciate din lume, datorită versatilității și interpretării oferite.
Este adevărat că multe orchestre sau formații de jazz preferă saxofonul ca parte componentă esențială pentru acest gen de muzică. Și trompeta este, însă, des folosită, datorită caracteristicilor oferite: forță, acute speciale și timbru extraordinar. Interpreții de jazz pot evolua destul de repede în carieră, iar trompeta este adesea instrumentul potrivit în această direcție.
În viziunea lui Tiger Okoshi, un renumit trompetist de jazz, mânuirea trompetei înseamnă, de fapt, „pictarea aerului” cu ajutorul notelor muzicale.
5. Mari trompetiști care și-au pus amprenta în muzică
Notele trompetei sunt cu adevărat speciale, iar cei care au descoperit „dulceața” și rafinamentul acestui instrument muzical aparte au reușit să își pună amprenta într-un mod remarcabil în muzică.
Iată câteva nume sonore de trompetiști valoroși, care și-au descoperit drumul în viață cu ajutorul acestui instrument cu personalitate:
Louis Armstrong este declarat, pe bună dreptate, „cel mai mare trompetist” din lume. Născut pe plaiuri americane, mai exact în New Orleans, Louisiana, patria jazz-ului, Louis a fost atras de muzică încă din copilărie, chiar dacă primii ani de viață i-au fost zbuciumați din cauza certurilor și despărțirilor în familie.
Pe lângă meseriile de vânzător ambulant, laptar sau lustragiu, Louis a făcut parte din diverse grupuri de muzicanți stradali, unde s-a remarcat datorită improvizației și intonației fără cusur.
Louis Armstrong este însă remarcat de Joe Oliver, un muzician care îi oferă lecții de trompetă, în timpul adolescenței sale. Astfel, începe să învețe notele muzicale, cântă în barurile locale, ca mai apoi să se îndrepte către Chicago și New York, unde începe adevărata sa aventură muzicală, rupând astfel multe bariere rasiale la vremea respectivă. Timbrul vocal inconfundabil, dar și mânuirea extraordinară a trompetei l-au plasat pe marele Louis Armstrong printre stelele strălucitoare date lumii în industria muzicală.
Miles Davis este un alt nume sonor care s-a făcut remarcat în muzica jazz datorită compozițiilor sale fără cusur, care erau creionate cu ajutorul trompetei, instrumentul său preferat. Miles a fost contemporan cu marele Louis Armstrong pentru o bună bucată de vreme, recunoscând în nenumărate rânduri impactul extraordinar pe care l-a avut asupra carierei sale muzicale.
Ceea ce l-a făcut pe Miles Davis un trompetist deosebit în branșa sa a fost muzicalitatea și emoția de care a dat dovadă pentru fiecare interpretare în parte, fie că a fost vorba de compozițiile proprii, fie de cele deja cunoscute. Istoria jazz-ului îl pomenește pe Miles Davis ca fiind printre artiștii care au modelat cu succes acest gen muzical deosebit.
Rafael Mendez este un nume de referință printre trompetiștii de prestigiu. De origine din Mexic, Rafael și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie, ajutat fiind și de familia de artiști din care se trăgea. Cariera adevărată, însă, a început odată cu emigrarea în Statele Unite, unde s-a remarcat pentru tehnica extraordinară de a îmbina muzica clasică și jazz-ul cu influențele mexicane. Rafael devenise atât de cunoscut, încât se mândrea cu peste 125 de concerte într-un singur an. Marile compoziții proprii, unde trompeta este nelipsită, rămân însă mărturie a talentului său incontestabil.
Arturo Sandoval este un alt nume răsunător care a făcut istorie în branșa celor mai talentați trompetiști din lume. Astfel, Cuba este pusă pe lista marilor artiști de jazz datorită lui, Sandoval declarând în repetate rânduri că a fost influențat de jazz-ul american. La fel ca Louis Armstrong, Arturo își începe cariera muzicală pe străzi, chiar la vârsta de 12 ani, unde cântă în diverse grupuri și descoperă dragostea pentru trompetă, instrumentul său favorit. Drumul firesc în călătoria sa artistică duce către America de Nord, unde își dezvoltă cariera, recunoscută la nivel mondial și unde își întemeiază și familia. Premiile și distincțiile primite de-a lungul carierei sale de trompetist de jazz subliniază talentul și versatilitatea de care s-a bucurat Arturo Sandoval și pe care le-a oferit întregii lumi.
Woody Shaw este considerat a fi „părintele” jazz-ului modern, datorită stilului său nonconformist și tehnicilor incredible de mânuire a trompetei. Folosit drept model și mentor pentru generații întregi de muzicanți, Woody Shaw, de origine americană, se regăsește printre marile nume de artiști de jazz care și-au lăsat pregnant amprenta în muzica de bună calitate. Astfel, drumul său începe în New Jersey, unde tatăl sau era cântăreț de muzică gospel. La vârsta de 9 ani, începe să studieze trompeta clasică la o școală din Cleveland, chiar dacă la început a fost atras de vioară.
După o serie de prestații în diverse cluburi și baruri locale, în adolescență, Woody Shaw se îndreaptă către casele de discuri, ajutat fiind de câteva nume sonore din branșă. Succesul trompetistului vine însă în anii ’60, când începe o serie de concerte și spectacole peste tot în lume, rămânând însă cu gândul la Paris.
Woody Shaw se bucură de prestigiu la nivel mondial până la sfârșitul carierei sale, în anii ’80. Astfel, artistul rămâne un nume remarcabil în categoria trompetiștilor de top.
Așadar, se poate spune că trompeta a fost și rămâne un instrument cu o importanță majoră de-a lungul istoriei, care a conturat numeroase cariere muzicale. Ceea ce o face specială printre alte instrumente de suflat este forța sunetului, inconfundabil și răsunător, în diverse genuri muzicale consacrate.
Sursă foto: Pixabay.com, Shutterstock.com.
Leave a Reply