Potențiometru pentru volum – cum funcționează și la ce este folosit?

Potențiometru pentru volum – cum funcționează și la ce este folosit?

Potențiometrul pentru volum este utilizat în multe aplicații din viața de zi cu zi, pentru diferite circuite electrice și electronice. În continuare vei putea descoperi cum funcționează un potențiometru și care sunt diferite tipuri de potențiometre de volum.

Cuprins:

1. Ce este potențiometrul?

2. Cum funcționează un potențiometru?

3. Potențiometru volum – diferențe și aplicații

3.1 Potențiometru volum digital   

3.1 Potențiometru de volum pasiv

4. Curățare potențiometre

1. Ce este potențiometrul?

Un potențiometru (denumit și POT) este un rezistor variabil care își schimbă valoarea pe măsură ce curentul crește. Potențiometrul este utilizat pentru a măsura diferența de potențial electric între două terminale electrice. Diferența de potențial este cunoscută sub numele de tensiune.

2. Cum funcționează un potențiometru?

Potențiometrul este un dispozitiv care limitează trecerea curentului electric, provocând o cădere de tensiune. Faptul că tensiunea poate varia face posibilă controlul diferitelor dispozitive electronice, deoarece funcționarea dispozitivelor poate fi reglată de cantitatea de tensiune dată de potențiometru.

Un potențiometru are trei terminale sau pini. Două terminale sunt conectate la un element rezistiv, iar al treilea terminal este conectat la un cursor reglabil.

De asemenea, potențiometrul poate funcționa ca reostat (rezistor variabil) sau ca divizor de tensiune.

  • Reostat –  Pentru a utiliza potențiometrul ca reostat, se utilizează doar doi pini, respectiv un pin exterior și pinul central. În acest caz, reostatul este folosit ca întrerupător/ comutator. Însă, reostatele sunt rezistoare variabile bobinate, de mare putere.
  • Divizor de tensiune – Potențiometrele pot fi utilizate ca divizoare de tensiune. Pentru a utiliza potențiometrul ca divizor de tensiune, toți cei trei pini sunt conectați. Practic, divizorul de tensiune este folosit pentru a transforma o tensiune mare într-una mai mică.

3. Potențiometru volum – diferențe și aplicații

Potențiometre de control al volumului sunt potrivite pentru a fi utilizate ca element de control al tensiunii într-un dispozitiv electronic, pentru a varia parametrii normali de operare.

Potențiometrele pot fi operate mecanic, în timp ce unele sunt controlate digital.

3.1 Potențiometru volum digital

Potențiometrele digitale sunt rezistențe variabile controlate digital care pot fi utilizate în locul omologilor lor mecanici echivalenți funcțional. În timp ce potențiometrele digitale oferă funcționalități comparabile cu potențiometrele mecanice, specificațiile, fiabilitatea și repetabilitatea asociate cu potențiometrele digitale sunt superioare.

3.2 Potențiometru de volum pasiv

Potențiometrul de volum pasiv este util atunci când la studio ai nevoie de o legătură între placa audio a calculatorului și monitoarele active. Unul din beneficiile atenuării pasive ale volumului este ca nu mai e nevoie să controlezi volumele cu softul de master. În acest fel poți păstra rezoluția audio maximă și poți să reglezi volumul fară teama de a pierde din integritatea sonoră.

Cele mai frecvente tipuri de potențiometre sunt liniare și logaritmice.

  • În potențiometre liniare (lin), relația dintre rezistență și poziția potențiometrului este liniară. Mai exact, cantitatea de rezistență se schimbă într-un model direct proporțional cu unghiul de rotație. Acest tip de potențiometru este ideal pentru controlul luminilor sau al unui ventilator, dar nu și pentru comenzile audio. Potențiometrele liniare sunt marcate cu un B.
  • Potențiometrele logaritmice (log) sunt utilizate în special în aplicațiile de control audio pentru că variația și comenzile de volum trebuie să se potrivească urechii umane, care nu este liniară. În acest caz, rezistența variază în funcție de unghiul unei curbe exponențiale inverse. Potențiometrele logaritmice sunt marcate cu un A.

De asemenea, în funcție de modul de operare sau de control, există:

  • Potențiometru rotativ este controlat prin rotirea în jurul axei. Acesta este utilizat pentru chitară-bass, pentru amplificatoare pentru diferite instrumente muzicale, pentru controlere de studio și chiar pentru mixere de live sau de studio. Potențiometrele rotative pot produce o ieșire liniară sau logaritmică.
  • Potentiometru glisant (slide-pot) este controlat prin rularea unui cursor în linie dreaptă. Acest tip este folosit pentru fadere, egalizatoarele grafice pentru mixere de sunet sau de lumini.
  • Potențiometre de tipul push-pull, care pot fi și de tip logaritmic sau de tip liniar. 

De exemplu, o chitară poate avea două potentiometre, respectiv un potențiometru de ton și unul pentru volum. Aceste componente pot fi rotative sau pot fi de tipul push-pull.

4. Curățare potențiometre

Fie că este vorba de un mixer, o pedală de efecte sau un sintetizator, fiecare potențiometru sau fader este susceptibil la defecțiuni. Înainte de cumpăra unul nou, primul diagnostic ar trebui să fie murdăria – praful și reziduurile de utilizare.

Pentru a curăța conexiunea, uneori este suficient să rotești butonul sau să acționezi faderul de câteva ori. 

Dacă nu funcționează, este necesar să folosești un agent de curățare a contactelor electrice. De cele mai multe ori, este necesar să îndepărtezi butoanele de control și să lași produsul de curățat să acționeze. Dacă după ce rotești sau glisezi butoanele nu funcționează, atunci este necesar să faci o revizie tehnică sau chiar să apelezi la un magazin specializat pentru piese de schimb.

În concluzie, potențiometrele fac parte integrantă din tonul și configurarea chitarei, precum și pentru ajustarea volumului sau a intensității pentru echipamentele electronice.

Sursa Foto: Pixabay.com

admin

Leave a Reply