Salsa – istoria dansului latino, care s-a răspândit rapid și în România

Salsa – istoria dansului latino, care s-a răspândit rapid și în România

salsa- istoria dansului latino, care s-a raspandit rapid si in romania-min

Salsa este un dans extrem de senzual, bazat pe mișcări bine puse la punct, dinamice, specifice dansurilor latino. Chiar dacă cel mai recomandat este să fie practicat în pereche, acest stil poate fi oricând dus la bun sfârșit și fără partener. Atunci când este însă practicat de un cuplu, bărbatul este cel care va dirija următoarele mișcări și va „conduce” femeia pe tot parcursului prestației. Deși în România a intrat destul de recent, amploarea acestui dans este destul de mare, furând imediat ochii privitorilor. De asemenea, în primă instanță pare greu de practic, însă acesta are de fapt la bază 6 pași simpli, unde picioarele se vor mișca cu mai multă precizie și mult mai lent decât mâinile. În continuare, vei afla în detaliu tot ce trebuie să știi despre acest stil de dans și lucrurile care îl recomandă pentru a fi practicat.  

1. Istoria dansului salsa- ce este și unde a apărut prima oară

Dansul salsa își are originile din America de Sud și Insulele Caraibe, apărând prima dată în jurul anilor 1970 și răspândindu-se rapid în toată lumea, unde s-au creat diferite alternative ale acestui stil. Dansul latino salsa a luat naștere din formele anterioare de dans, cum ar fi Cha cha cha, Mambo, extrem de populare și ele în acea vreme în America. 

Când vine însă vorba de felul în care a luat naștere această denumire, părerile rămân și astăzi împărțite. Multe persoane consideră că acest termen era un strigăt folosit de cei care îl interpretau, în timp ce alții consideră faptul că acesta a fost creat de marile case de discuri, care și-au dorit să comercializeze stilul și să-l aducă repede în atenția publicului larg.

Dacă ne uităm la mai multe videoclipuri cu dansul salsa în pași de dans, vom vedea că nu este vorba doar despre un simplu stil, ci emoție, pasiune, aceste lucruri simțindu-se în fiecare vibrație a celor doi parteneri.

În România, acest fenomen care luase o amploare destul de mare în întreaga lume, a luat naștere la începutul anilor 90, când muzica latino le era foarte străină oamenilor. Cu toate acestea, doi spanioli s-au decis să riște și să aducă muzica salsa, dar și dansurile, într-un club din București. Chiar dacă la început, oamenii erau foarte reticenți și nu plăteau intrarea pentru a vedea așa ceva, la finalul primului an, clubul strângea până la 1.000 de clienți. Tot în acest proces de promovare a dansului salsa în România a avut un rol foarte important și Wilmark, care a deschis prima școală de dans, sub acest concept. Ușor, ușor, acest stil a luat astfel amploare și în țara noastră, foarte mulți oameni arătându-se interesați de a-l practica. 

O altă persoană care a avut un cuvânt destul de important de spus cu privire la înrădăcinarea acestui curent în România a fost Michael Musulis, care a venit de la Londra la începutul anilor 2000, pentru a le face tuturor bucureștenilor o demonstrație de „salsa”. De aici, tot acest fenomen s-a accelerat cu o forță deosebită, românii fiind din ce în ce mai interesați de conceptul latino. 

Urmând exemplul Bucureștiului, treptat, mai multe orașe mari din țară au început să-și înființeze propriile comunități de salsa. Este vorba despre Cluj, Timișoara, Brașov, unde acest „microb” a fost răspândit extrem de rapid.

1.salsa- picioarele unor dnasatori salsa-min

2. Tipuri de dans salsa

Dansul salsa are la bază, din punct de vedere tehnic, doar șase pași, doi fiind pauze. Totuși, din cauza faptului că a fost răspândit și popularizat în toată lumea, stilurile acestuia sunt diverse, avându-și originea din diferite culturi internaționale. 

Stilul New York  

Stilul de dans New York este deosebit de celelalte stiluri prin faptul că este mai ritmat, folosind sunetele tobelor. Caracterizat de ritmul „Tumbao”, adică bărbații, liderii, pășesc înapoi cu piciorul drept pe doi, femeile trebuie, firesc, să pășească în același timp cu piciorul stâng, tot pe doi. Acest stil s-a răspândit rapid în întreaga lume, combinându-se în anumite locuri cu dansul Rumba.

Stilul Puerto Rican

Stilul de dans salsa- Puerto Rican a luat naștere în Cuba, unde exista deja propria muzică și propriile ritmuri. Aici, accentul s-a pus pe detaliu și pe eleganța în cuplu. Dacă la început, muzica salsa a fost cea care a deținea integral acest stil, mai târziu, artiștii s-au orientat către muzica romantică, care nu este doar mai ușoară, ci și mai senzuală. Femeile sunt puse în evidență aici, datorită faptului că sunt executate în special mișcări ale brațelor.

Salsa- Stilul L.A.

După cum reiese deja din nume, acest stil își are proveniența din Los Angeles, SUA, începând să aibă un real succes la începutul anilor 2000. Pe lângă ritmul muzical de bază, aici mai sunt adăugate și linii din jazz, hip hop sau Ballroom. Dansul este reprezentat de mișcări energic, îmbinate cu diferite acrobații, unde vom mai vedea, de asemenea, și anumite influențe din Tango sau Swing.

Stilul Afro- Latino

Asemenea stilului Puerto Rican, și acesta își are proveniența tot în Cuba. Spre deosebire de celelalte stiluri, liderul își folosește aici mai mult capacitatea de a „flirta” cu partenera, iar povestea de dragoste dintre cei doi este astfel mult mai intensă. Acesta are foarte multe mișcări superioare ale corpului și schimbări rapide ale brațului, muzica fiind adesea inspirată din limbile africane.

Stilul Cubanez

Stilul Cubanez sau stilul Casino este foarte recunoscut, pentru că niciun dansator nu va face pașii pe prima și a cincea bătaie. Mai mult, acesta este un stil spontan, îmbinând elemente din toate tipurile de dans, astfel încât întotdeauna poți avea parte de o surpriză. Este un dans ritmat, plin de energie, care se poate executa și sub forma unui grup, unde mai multe cupluri se întâlnesc pentru a-l performa în același timp.

Stilul Columbian sau Cali

Acest stil își are originea după cum numele spune deja, din Columbia. A fost extrem de întâlnit la început în cluburile de noapte, accentele fiind puse pe 4 și 8, dansându-se în formă circulară, spre deosebire de Mambo, care se dansează față-spate. Partenerii stau, în mare parte, unul lângă celălalt și, față de celelalte stiluri, unde putem întâlni și acrobații, aici nu este nimic spectaculos, mișcările fiind lente, nu rapide.

Stilul Miami

Acest stil de dans a fost creat în momentul în care imigranții au plecat din Florida și au venit în Miami, unde au adus cu ei și stilul salsa, însă cu câteva influențe noi, americane. Singura diferență mai evidentă este faptul că aici, pasul înapoi este realizat în diagonală.

2. salsa- dansatori de salsa-min

3. Muzica dedicată dansului salsa

Chiar dacă acum acest stil de dans este bine definit în orice societate, nu se cunoaște însă când și unde a luat naștere stilul muzical. Deși salsa a apărut prima dată în New York, acesta s-a răspândit la fel de rapid și în Cuba sau Puerto Rico. Așadar, și în ziua de astăzi părerile rămân în continuare controversate, cu privire la momentul apariției acestui curent muzical. Fiecare dintre cele trei popoare specificate mai sus, aduc argumente solide și demonstrează prin orice mijloc faptul că „salsa” este a lor și că stilul le aparține în totalitate. 

Pe de altă parte, există specialiști care consideră faptul că salsa nu este un gen muzical, ci este un concept latino american.

Astăzi, muzica salsa include de la ritmuri africane, de jazz și reggaeton, până la cele moderne, latino, în care vocile de completează armonic. În continuare, acesta este influențat de diferite ritmuri, lăsând, de asemenea, la rândul lui, amprente puternice în jurul său. 

4. Instrumente muzicale folosite pentru stilul salsa

Stilul salsa conține pasaje de ritm de percuție, care sunt inspirate și amintesc de practicile religioase africane. Așadar, instrumentele salsa de bază sunt cele menționate deja, care compun ritmuri complexe și exotice. 

Dacă pianul digital, chitarele bass, vocile sau instrumentele de suflat, precum saxofonul, sunt recunoscute imediat de majoritatea oamenilor, cei care nu cunosc însă aceste ritmuri și nu sunt familiarizați cu curentul nu vor putea auzi din percuția de salsa, decât un sunet comun, obișnuit, nereușind să deosebească instrumentele muzicale folosite, de fapt.

4. salsa- instrumente muzicale-min

e lângă instrumentele comune însă, pe care toată lumea le aude în boxe adesea, mai există însă alte câteva obiecte folosite în orchestrele de salsa tradiționale, unde fiecare persoană știe să folosească un singur instrument. Printre acestea, face parte bongo-ul, un instrument afro-cubanez, alcătuit din două tobițe. Spre deosebire de tobele normale, acestea sunt lovite direct cu mâinile. 

Un alt instrument tradițional de bază al acestui curent muzical sunt clavele, reprezentate de două bucăți din lemn cilindrice. Chiar dacă pare banal, de foarte multe persoane acest instrument este considerat ca fiind cel mai important din salsa. 

Mai există, de asemenea, și congas-ul, care se lovește tot cu palmele și care este cel mai important instrument muzical de percuție, dar și cowbell-ul, instrument care produce sunete și vibrații înalte. Lista nu se termină aici, însă acestea sunt cele mai esențiale instrumente muzicale folosite încă de când a luat naștere acest concept muzical.

Așadar, salsa este un stil de dans extrem de simplu, dar și complex, în același timp. Există șase pași simpli, putând astfel să pășești fie pe unu, doi sau șase, reușind  să combini în acest fel  mai multe dintre stilurile de dans deja menționate anterior.

La începutul anilor 70, termenul de „salsa” era cunoscut ca fiind un sos și atât, neavând nicio conotația în lumea artististică. Acum însă, la aproape 50 de ani de când a luat naștere curentul, salsa este un dans internațional, organizându-se frecvent diferite festivaluri și petreceri pe această tematică, în marile orașe ale lumii. Pe lângă profesioniștii care s-au consacrat de-a lungul timpului în acest concept, foarte mulți oameni simpli își exprimă dorința frecvent de a învăța să danseze salsa. Tocmai din acest motiv, s-au deschis foarte multe școli de dans, în care se predă tot ce trebuie să știi despre acest concept muzical nou, pentru a atinge, la rândul tău, performanța. 

Astăzi, salsa nu mai este considerat a fi numai un stil muzical, ci un adevărat mod de viață, pentru persoanele care îl practică. Elementele care definesc acest concept sunt reprezentate de muzică, dans și libertate, cele trei putând funcționa doar împreună. 

Mai mult, dansul salsa spune adesea și o poveste de dragoste, care nu s-ar putea simți altfel, pentru că pasiunea și vibrațiile  puternice ale acestui stil trezesc trăiri intense, atât în rândul celor care îl practică, cât și în rândul audienței. 

Totuși, salsa nu își pierde latura de relaxare și socializare, fiind considerat la nivel internațional unul dintre cele mai populare dansuri de comunicare și de exprimare liberă.  În același timp, prin acest stil de dans se pot îmbina excelent ritmurile vieții moderne, adică ritmuri haotice, cu cele specifice, tipice curentului. Chiar dacă accentul este pus pe picioare și pe brațe, sunt lucrate toate grupele de mușchi, de la abdomen, până la șolduri. Așadar, poate fi un mod excelent de a te menține în formă, practicând în același timp ceea ce îți place.  Dansul salsa permite partenerilor să își descopere laturile necunoscute până atunci de ei, explorându-și în mod creativ cele mai ascunse trăiri și sentimente. Chiar dacă cei care îl practică nu se cunosc a fi niște persoane romantice, acest lucru poate fi descoperit oricând pe parcurs.

Cuvântul „salsa” este în esență un amestec de diferite culturi, stiluri și melodii diferite, ce aduce împreună pasionați profesioniști sau neprofesioniști, care sunt legați însă de aceeași pasiune. 

Sursa foto: pexels.com.

admin

Leave a Reply