Microfonul este un dispozitiv extrem de important în domeniul muzical, el amplificând sau înregistrând vocea cântărețului, sunetele instrumentelor muzicale acustice și ale aparatelor utilizate. Un muzician amator sau unul profesionist nu poate lucra fără o astfel de dotare, fiind esențială calitatea superioară a dispozitivului folosit, dacă își dorește rezultate foarte bune.
În articolul de mai jos, vei descoperi informații despre ce este microfonul, câte tipuri de există, care sunt caracteristicile acestora și unde să găsești cel mai bun produs pentru o activitate muzicală cu multe împliniri pozitive.
Cuprins:
1. Tipuri de microfoane – informații generale
2. Caracteristicile fiecărui tip de microfon
3. Criterii de alegere a tipului de microfon specific pentru nevoile exigente ale unui muzician
1. Tipuri de microfoane – informații generale
Microfonul este un dispozitiv care captează sunetul pentru a-l reda sau înregistra. Vibrația aerului este tradusă în semnal electric, acesta fiind amplificat și reprodus, ulterior, cu ajutorul boxelor, difuzoarelor sau al căștilor. Microfonul are două procese de traducere, unul acustico-mecanic, altul mecanico-electric.
Cine își dorește să găsească un microfon capabil să redea cât mai posibil sunetul dorit, înregistrat sau redat live, trebuie să țină cont de variantele existente și de recomandările specialiștilor în acest domeniu. Astfel, există trei tipuri ale acestui dispozitiv:
- microfoane dinamice;
- condenser;
- ribbon.
Ce au ele diferit unele de altele? Se pare că principala diferență între microfoanele existente este dată de caracteristicile polare.
2. Caracteristicile fiecărui tip de microfon
Microfoanele dinamice sunt puțin pretențioase și nu presupun cheltuieli mari. Ele folosesc inducția magnetică și sunt compuse din următoarele elemente:
- diafragmă de o grosime specifică;
- bobină;
- câmpul magnetic.
Microfoanele condenser sunt numite și microfoane de studio, dar pot fi utilizate de amatori fără probleme, atunci când au nevoie să obțină un sunet de calitate cât mai bună.
Specialiștii consideră că acest tip de dispozitiv reușește cu succes să capteze mai bine viteza și nuanțele sunetului, redând semnalul audio cu precizie. Se utilizează mai rar în prestațiile live ale unui muzician și doar dacă microfonul condenser este echipat corespunzător în acest sens.
Microfonul ribbon este utilizat în înregistrările stereo și pentru a izola sunetul instrumentului dintr-o încăpere plină de alte zgomote. Numele lor provine de la faptul că funcționează cu ajutorul unei panglici ondulate din aluminiu, suspendată într-un câmp magnetic, care se conectează electric la ieșirea dispozitivului. Vibrațiile din interiorul câmpului magnetic generează un semnal electric.
Poate fi menționat și microfonul cu USB, dispozitiv relativ nou, potrivit înregistrărilor realizate acasă, oferind sunete de înaltă calitate. Se conectează cu ușurință la orice laptop, PC sau tabletă dotată cu USB, este ușor de folosit și, financiar, și-l poate permite oricine.
Nu trebuie uitat faptul că acest tip de microfon are nevoie de un software dedicat pentru înregistrări audio sau de un program pentru transmisii podcast. Avantajele sale sunt următoarele:
- înregistrează rapid repetițiile;
- poate fi utilizat în orice loc, permițând mișcarea;
- permite exersarea abilităților și ascultarea înregistrărilor fără să mai fie nevoie de un studio profesional etc.
3. Criterii de alegere a tipului de microfon specific pentru nevoile exigente ale unui muzician
Un microfon bun înseamnă sunet bun și o prestație deosebită a oricărui muzician, așa că nu e de mirare că mulți cântăreți încearcă să folosească doar dispozitive de înaltă calitate, indiferent că le utilizează live, în concerte, în studioul de înregistrări sau la repetiții. Orice astfel de dispozitiv trebuie amplasat în așa fel încât să capteze sunetul pe care persoana și-l dorește.
Criteriile de alegere a microfonului sunt următoarele:
- după tipul de microfon (condensator, dinamic, ribbon, cu USB);
- după caracteristica polară (unidirecționale, omnidirecționale, bidirecționale);
- după dimensiunile diafragmei (mari, mici, medii);
- după tipul de aplicație pentru care este folosit;
- după model (wireless, clemă, spion, bullet, shotgun, de suprafață).
Există foarte multe opțiuni de microfoane pe piață. Cine vrea calitate trebuie să nu se zgârcească și să încerce mai întâi să descopere diversitatea pe care i-o oferă mediul online. De foarte multe ori, acest dispozitiv este neglijat, iar mesajul este alterat, ceea ce obligă muzicianul amator sau profesionist să aibă mare grijă la acest aspect. Indiferent de tipul lui, acesta trebuie să fie compatibil cu echipamentul pe care se va monta.
În concluzie, înainte de a face o alegere în acest sens, este indicat să fie cunoscute în amănunt toate tipurile existente, diferențele dintre acestea și caracteristicile lor. Nu trebuie uitat nici un mic detaliu, acela că microfonul este prima veriga din lanțul sistemului audio!
surse foto:
shutterstock.com
1 comment so far