Playback și muzica live – ce înseamnă fiecare și care sunt diferențele dintre ele?

Playback și muzica live – ce înseamnă fiecare și care sunt diferențele dintre ele?

Playback și muzica live – ce înseamnă fiecare și care sunt diferențele dintre ele
Sursă foto: shutterstock.com

Playback-ul și cântatul live sunt două metode diferite de a performa un artist pe o scenă, un platou de televiziune sau alt loc. Fiecare dintre acestea se realizează în funcție de context și prezintă avantaje și dezavantaje. Pentru a obține un spectacol live inedit, mulți artiști optează pentru o combinație între cele două metode de cântat. Cert este că există o mare diferență între playback și muzica live. Dacă vrei să descoperi ce înseamnă acestea, unde se realizează și cum, citește în continuare acest articol!

1. Ce înseamnă playback, unde și cum se face acesta?

1. Ce înseamnă playback - femeie blondă, microfon
Sursă foto: shutterstock.com

Conceptul de playback se referă la redarea unei înregistrări audio din trecut, mai exact a unei melodii. În timp ce aceasta rulează, artistul mimează cântatul în fața publicului. Playback-ul este folosit ca acompaniament vocal și instrumental. Există semi playback sau cântat peste pozitiv sau playback normal. În cazul playbackului normal, artistul pur și simplu mimează cuvintele, fără a cânta propriu-zis. De multe ori, acesta face doar mici completări, încurajând publicul să cânte împreună cu el. În cazul semi playback-ului, artistul cântă cu o voce principală de ajutor sau chiar cu o voce ce se aude foarte încet. Performanța de semi playback este mai apropiată de cea live. În ambele cazuri, publicul aude o melodie deja înregistrată.

Cum se face playback?

Pentru a face playback nu este necesar la fel de mult efort precum în cazul unei apariții live. Suportul tehnic este minim, mai exact este necesară o consolă audio specializată pentru a reda în timp real înregistrarea. Având în vedere că nu este muzică live, deci nu există instrumentiști, aparatele tehnice necesare sunt în număr mai mic. Consola audio permite, de asemenea, controlarea volumului și a altor aspecte ale playback-ului.

În ceea ce privește prestația artistică, nu este atât de simplu ca un artist să facă playback. Acesta trebuie să sincronizeze foarte bine sunetul cu ceea ce acesta mimează. În primul rând este esențial ca muzicianul să cunoască la perfecție versurile melodiei și ritmul. Este nevoie de exercițiu pentru a putea să te sincronizezi perfect cu melodia în timpul unei interpretări live. În al doilea rând, artistul trebuie să transmită din emoția melodiei și să se concentreze la partea de entertainment a publicului. Felul în care acesta comunică cu publicul îi va asigura un spectacol reușit.

Unde se face playback?

Mulți artiști aleg să facă playback acolo unde situația nu le permite un concert live sau în diverse contexte. Uneori poate fi vorba de provocări tehnice, iar alteori playback-ul ajută la obținerea unei performanțe mai bune. 

Iată care sunt locurile unde artiștii fac playback:

  • În platourile de televiziune: De cele mai multe ori artiștii sunt nevoiți să facă playback la emisiunile TV pentru că nu există în platou suportul tehnic necesar. Uneori aceștia sunt constrânși de timp pentru a putea organiza o apariție live de succes. Sunetiștii emisiunii pot să dea prea tare sau prea încet microfonul, afectând astfel imaginea cântărețului.
  • La concertele live: Există artiști care nu pot cânta live, melodiile lor fiind foarte mult modificare în studio. De aceea, aceștia sunt nevoiți să facă playback sau semi playback la concertele live. Alte situații sunt cele în care playback-ul se folosește pentru a asigura o mai bună interpretare. Dacă condițiile acustice nu sunt dintre cele mai bune, playback-ul este o variantă prin care se poate reda cel mai bine calitatea sunetului.
  • Videoclipuri muzicale: Atunci când se filmează un videoclip artistul face playback pentru a putea sincroniza foarte bine în timpul editării sunetul cu imaginea.

De ce artiștii fac playback?

Playback-ul vine ca o soluție la multiple provocări cu care se poate confrunta un cântăreț. Sunt mai multe motive pentru care acesta ia decizia de a face playback, în loc să cânte live. 

Iată care sunt acestea:

  1. Complexitatea unor melodii – Există situații în care o melodie sau mai multe sunt dificil de redat live la un concert. În acest caz playback-ul ajută la completarea instrumentiștilor sau a cântărețului.
  2. Pentru spectacolele cu coregrafie – O coregrafie complexă necesită de cele mai multe ori suport vocal. Efortul fizic fiind mare, calitatea sunetului poate avea de suferit.
  3. Calitatea sunetului – În cazul în care suportul tehnic sau acustic al unui loc este slab, o prestație live poate fi dificilă. Astfel, pentru a asigura o calitate audio înaltă, artiștii fac playback.

În cazul unor probleme medicale – Pot exista momente în care artistul are o problemă de sănătate care îi afectează vocea. De asemenea, numeroasele concerte pot duce la oboseală vocală și răgușeală. În acest caz playback-ul este o soluție bună temporară.

2. Ce înseamnă muzică live și alte informații utile despre cântatul live

2. Ce înseamnă muzică live - cântăreață, chitară
Sursă foto: shutterstock.com
Cântatul live este actul artistic prin care un artist performeaza în fața publicului având o trupă de instrumentiști care îl acompaniază. Printr-un act artistic live cântărețul își pune în valoare calitățile vocale. Pentru a susține un concert live este nevoie de voce și o bună cunoaștere a propriului corp pentru că este nevoie de o dozare exactă de energie, așadar, de mult exercițiu.
 
Cum se cântă muzica live?
Artiștii care au capacitatea de a cânta live sunt întotdeauna dintre cei mai buni și totodată care rămân relevanți cu trecerea timpului. Ca un artist să ajungă la performanța de a cânta live are nevoie de sute de ore de canto și, bineînțeles, să fie înzestrat cu talent, cu o voce plăcută celor ce îl vor asculta. 

Pentru a cânta live este nevoie de un interpret sau mai mulți. Dacă este necesară acustică sunt foarte importante microfoanele dedicate cântatului live și boxe pentru amplificarea sunetului și o echipă care cântă la instrumente. 

Cântatul live în zilele noastre se face cu ajutorul instrumentelor și al echipamentelor muzicale. Un concert live are în spate o întreagă echipă de sunet și o serie întreagă de echipamente. Cel mai simplu sistem audio pentru un artist cuprinde o interfață la care se vor conecta microfonul, căștile și instrumentele, un sistem de amplificare și boxe. Cu cât spectacolul este mai complex cu atât echipamentele necesare sunt din ce în ce mai numeroase. Singurul loc unde se performează la scară largă și nu este necesar un sistem de amplificare este la operă. Acolo artiștii se folosesc de intensitatea propriei voci și de calitatea de amplificare a sunetului creată de construcția sălii special concepută pentru acest tip de act artistic.
 
Unde au loc prestațiile live?
Performanțele artistice live au cel mai des loc în concertele la scară largă și sunt dintre cele mai apreciate. Însă, un act artistic de acest fel poate să aibă loc aproape oriunde atât timp cât acustica permite. Artist care cântă live se numește și cel care cântă pe străzile orașului, dar și cel care performează la cel mai înalt nivel umplând un stadion. Muzica live este apreciată pretutindeni, indiferent de loc. În zilele noastre, calitatea sunetului permite unui interpret să cânte live într-un studio radio sau de televiziune. 

Cel mai probabil, karaoke este prima formă de cântat live modern cu care un viitor artist ia contact, este locul unde are șansa să cânte la un microfon și să-și audă vocea în boxe. Cântatul live este prezent și apreciat pretutindeni, indiferent de genul muzical. De exemplu, o nuntă la care nu există interpreți care să cânte live, de foarte mulți este considerată o nuntă nereușită.
2. Ce înseamnă muzică live - microfon, lumini
Sursă foto: shutterstock.com

De ce aleg artiștii să cânte live?
Capacitatea de a cânta live este foarte importantă pentru un artist pentru că doar în acest fel poate crea o legătură între el și public. Oamenii apreciază un spectacol în care artistul cântă live pentru că este ceva unic, o experiență ce nu poate fi retrăită. 

Dacă un interpret alege să facă playback oferă publicului doar șansa de a-l vedea în carne și oase, fără a da în schimb din energia sa oamenilor care vin să îl susțină. Prin cântatul live artistul poate ridica sau tempera intensitatea și energia unui concert, pe când o melodie înregistrată este aceeași și la radio și în fața a mii de oameni, astfel că publicul știe la ce să se aștepte. Totodată, un cântăreț indiferent de gen se validează în fața publicului în momentul în care vine și performează live pe o scenă. 

Pentru public, experiența unui concert live poate aduce cele mai frumoase stări și din acest motiv festivalurile sunt atât de apreciate. Într-un concert live ai șansa să descoperi o trupă în deschidere pe care să o îndrăgești sau din contra, să-ți dai seama că artistul preferat nu este chiar atât de talentat pe cât credeai. Aceasta este frumusețea muzicii live și a cântatului live – publicul primește o experiență unică necunoscută până la momentul dat. 

3. Muzică live vs playback – care sunt diferențele dintre acestea?

3. Muzică live vs playback - trupă, instrumente muzicale
Sursă foto: shutterstock.com

Atunci când discutăm despre cântatul live vs playback, părerile sunt împărțite. Așa cum am menționat anterior, fiecare prezintă diferite particularități. Sunt artiști doar de playback sau live, de asemenea sunt și persoane care aleg una dintre variante în funcție de situație. 

Uneori, locul în care trebuie să concerteze și echipamentul tehnic disponibil acolo fac un artist să ia decizia asupra modului de cântat. 

Diferențele dintre cântatul live și playback sunt numeroase, după cum urmează:

  • În timpul unui concert live melodia este cântată în timp real, în mod autentic. Atunci când un artist face playback este redată o înregistrare din trecut, iar cântărețul doar mimează sunetul.
  • Pot apărea mai puține probleme tehnice în cazul unei interpretări prin playback, decât în cazul uneia live. În plus, în cazul în care acestea apar la un concert live, echipa tehnică trebuie să intervină rapid pentru a o soluționa.
  • Cântatul live alături de instrumentiști implică un efort de echipă. Totul se întâmplă în timp real și pot apărea faze spontane în care artistul colaborează cu instrumentiștii pentru a face un moment inedit. În cazul playback-ului, sincronizarea interpretării cu înregistrarea este mai ușoară deoarece poate fi repetată în avans.
  • Când un artist face playback nu prea poate improviza, deoarece totul este predefinit. Pe scenă, în timpul unui concert live, artistul are libertate totală. Acesta poate comunica mult mai mult cu publicul și poate realiza momente speciale
  • În general, în cazul playback-ului este o interpretare mai rigidă. În schimb, atunci când artistul cântă live simte și trăiește fiecare vers, transmițând emoție publicului.

Muzica live sau playback? Care este mai apreciată?

Uneori, din dorința oferirii unui spectacol perfect, fără defecte tehnice și de calitate, artiștii aleg o combinație dintre playback și cântat live. O prestație live va fi întotdeauna privită mult mai bine de către public. Mulți critică artiștii care fac playback, căci preferă autenticitatea unui spectacol live și efortul depus pe scenă. 

În concluzie, playback-ul și muzica live sunt două abordări diferite, iar fiecare are particularitățile ei. În industria muzicală, acestea sunt utilizate la fel de mult, în funcție de context. Cu toate acestea, atunci când se pune problema de playback vs live, o prestație live va fi întotdeauna mult mai apreciată.

admin

Leave a Reply