Acorduri de pian pentru începători – Care sunt cele mai importante?

Acorduri de pian pentru începători – Care sunt cele mai importante?

Acordurile reprezintă elemente esențiale, pe care orice pianist trebuie să le cunoască. Acestea sunt folosite extrem de des în interpretarea unor melodii și sunt factori de bază, care se regăsesc în orice fel de partitură. Indiferent de genul muzical pe care îl abordezi, este obligatoriu să iei în considerare aceste detalii de teorie muzicală, ce te pot ajuta să duci la bun sfârșit un cântec. Așadar, dacă ești muzician și nu știi de unde să începi, poți porni de la a învăța cele mai des întâlnite acorduri. Însă, pentru a reuși acest lucru, este obligatoriu să știi care sunt acestea. 

Cuprins

  1. Ce tipuri de acorduri există la pian?
  2. Care sunt acordurile de bază la pian?

1. Ce tipuri de acorduri există la pian?

Acordurile sunt formate din cel puțin trei note muzicale și sunt alcătuite din sunete care, puse împreună, creează o armonie specifică. În general, acordurile sunt folosite ca modalitate de acompaniament (de regulă sunt cântate de mâna stângă la pian), însă pot fi integrate și în linia melodică principală, în funcție de specificul partiturii. Există mai multe tipuri de acorduri, care sunt clasificate după structura pe care o au. Ele pot fi formate, de regulă, din 3, 4 sau 5 note și au sonorități diferite, generate de notele constituente. 

Pentru a înțelege mai bine modul în care sunt alcătuite acordurile, este obligatoriu să cunoști noțiuni despre note, ton, semiton și intervale. Acestea sunt elemente cu care te vei întâlni tot timpul în muzică, deoarece, pe baza lor, sunt dezvoltate gamele și structurile de note. Sistemul modern de notare este realizat prin intermediul notelor do, re, mi, fa, sol, la, si. Semitonul este cea mai mică distanță prezentă într-o gamă diatonică și reprezintă jumătate dintr-un ton. Tonul este, prin urmare, alcătuit din două semitonuri și este format din două sunete care se află la distanță de o secundă mare (interval muzical). Însă, dacă vrei să înveți treptele cu ajutorul cărora se formează toate aceste elemente, este bine să te documentezi cu privire la clasificarea intervalelor. Intervalele pot fi mici, mari, micșorate sau mărite – totul depinde de gamă și de notele care sunt incluse în ea. Așadar, primul pas este să afli cum se numesc aceste intervale:

  • Prima;
  • Secunda;
  • Terța;
  • Cvarta;
  • Cvinta;
  • Sexta;
  • Septima;
  • Octava.

Este recomandat să nu sari aceste etape de învățare, fiindcă ele reprezintă o fundație solidă în formarea oricărui muzician. Însă, dacă vrei să rămâi la un nivel basic, poți memora, într-o manieră tehnică, cele mai cunoscute acorduri, pe care le vei regăsi în majoritatea partiturilor.

2. Care sunt acordurile de bază la pian?

Există o mulțime de acorduri pe care trebuie să le iei în considerare. Pentru a putea descoperi toate acordurile, va fi nevoie de un studiu aprofundat, deoarece ele se pot ramifica în funcție de caracteristicile tonalității sau gamei în care sunt amplasate. Totuși, dacă vrei să faci un prim pas în această direcție, ia în calcul faptul că există acorduri majore și acorduri minore. Acestea diferă prin sonoritate și prin alcătuire – unele includ bemoli și diezi, iar altele se formează doar cu ajutorul clapelor principale de la pian (cele albe).  

De pildă, dacă nu vrei să abordezi o partitură clasică și complexă, poți cerceta diverse tabulaturi create pentru instrumentele cu clape. Acestea sunt, în principiu, bazate strict pe acorduri. Deși, la pian, o melodie interpretată în mod profesionist necesită linii melodice atât pentru mâna stângă, cât și pentru mâna dreaptă, tabulaturile cu acorduri sunt utile mai ales dacă vrei doar să interpretezi acompaniamentul unui cântec simplu sau al unuia modern (care nu are o structură melodică vastă și complicată).

Este bine să știi denumirea notelor (de la do la si), însă, pentru a putea interpreta majoritatea tabulaturilor, trebuie să cunoști și notația adiacentă:

  • A – La;
  • B (uneori scris și H) – Si;
  • C – Do;
  • D – Re;
  • E – Mi;
  • F – Fa;
  • G – Sol.

Acordurile ale căror nume conțin doar aceste majuscule sunt acorduri majore. Cele minore sunt notate Am, Bm, Cm, Dm, Em, Fm, Gm (care înseamnă La minor, Si minor, Re minor etc.). De asemenea, există și acorduri cu diez și acorduri cu bemol (de exemplu, A♯ sau B♭). Însă, pentru a le putea efectua, trebuie să știi exact din ce note sunt alcătuite. Așadar, cercetează cu atenție alcătuirea fiecărui acord, cu scopul de a învăța cum să le cânți corect.

În concluzie, sunt multe informații pe care trebuie să le afli dacă te-ai decis să înveți să cânți la un instrument. Trebuie să parcurgi procesul pas cu pas, pentru a putea analiza, sistematic, toate noțiunile obligatorii. Vei vedea că acestea vor deveni extrem de simple odată ce le vei asimila – așadar, nu ezita și apucă-te de treabă!

Sursă foto: Pixabay.com.

Leave a Reply