Fluierul și notele muzicale – Cum să înveți să cânți la unul dintre cele mai vechi instrumente din lume

Fluierul și notele muzicale – Cum să înveți să cânți la unul dintre cele mai vechi instrumente din lume

Fluierul face parte din categoria instrumentelor de suflat, poate fi confecționat din lemn, metal și os, iar armonia notelor muzicale este dată de mânuirea corectă a acestuia. Este destul de ușor de cântat la fluier, iar cei care doresc să se apuce serios de treabă pot fi chiar autodidacți. Descoperă tainele fluierului și ale notelor muzicale oferite de acest instrument cu tradiție.

 Cuprins:

1. O scurtă istorie a fluierului

2. Notele muzicale la fluierele în 7 game – Cum poți cânta și învăța notele muzicale la fluier

3. Cum să achiziționezi un fluier pentru copii și cum să îi înveți notele muzicale – Sfaturi pentru părinți

1. O scurtă istorie a fluierului

Fluierul este întâlnit adesea în basmele și poveștile populare românești și reprezintă un simbol al datinilor țării noastre. Acest instrument muzical extrem de simplu este asociat cu păstoritul, nu doar în România, ci peste tot în lume, unde această tradiție s-a păstrat din vechi timpuri.

Miturile despre fluier sunt numeroase și se spune despre acest instrument valoros că avea puteri magice. Sunetul lui îmblânzea animalele, ajuta vegetația să crească sau chiar îndepărta duhurile rele.

În ceea ce privește fluierul tradițional românesc, acesta a căpătat diferite forme și structuri, în funcție de zonele unde a fost folosit, păstrând însă armonia sunetului și frumusețea fără egal a cântecelor interpretate, mai ales în zona Moldovei. Ciobanii erau cei care își cântau oful, dar și bucuria, în timp ce supravegheau mioarele la păscut, iar un exemplu clar în acest sens este chiar balada Miorița.

De asemenea, puțină lume știe că fluierul era singurul instrument folosit de creștini în timpul Postului Mare, când se presupunea că activitățile muzicale de orice fel nu trebuiau să aibă loc.

2. Notele muzicale la fluierele în 7 game – Cum poți cânta și învăța notele muzicale la fluier

Combinația perfectă între sunet și aer descrie în mare măsură funcționalitatea fluierului, un instrument muzical sub forma unui tub cilindric, cu 5, 6, 7 sau 10 găuri și capăt ascuțit (prevăzut cu muștiuc) pentru suflat. Se spune că nu există două fluiere identice, datorită materialelor din care sunt confecționate și mânuirii acestora.

În ceea ce privește notele muzicale pentru fluier, acestea nu sunt greu de învățat, chiar dacă acest instrument de suflat era manevrat, în vechime, „după ureche”. Iată ce presupun fluierul și notele muzicale:

  •  În momentul de față, fluierele sunt realizate în 7 game: do, re, mi bemol, fa, sol, la și si bemol.
  • Gama notelor muzicale rămâne aceeași, cu mențiunea că, pentru un sunet puternic, suflatul este pe măsură. Aici ajută și gama de litere pentru fiecare notă muzicală în parte, pentru a mânui mai ușor fluierul.
  • De cele mai multe ori, acordajul pentru fluier se face în notele Do și Re, pentru a putea interpreta cu ușurință orice tip de cântec, ținând cont de acordarea cromatică și diatonică. Fluierul irlandez este un bun exemplu în acest sens.
  •  Înălțimea, timbrul, durata și intensitatea reprezintă cei mai importanți parametri ai sunetului, astfel că aceștia sunt studiați de la bun început la lecțiile de fluier.
  • Fără doar și poate, exersarea continuă și învățarea corectă a notelor muzicale la fluier reprezintă pași importanți pentru mânuirea corectă a acestui instrument deosebit.

3. Cum să achiziționezi un fluier pentru copii și cum să îi înveți notele muzicale – Sfaturi pentru părinți

Este bine știut faptul că învățarea unui instrument muzical este recomandată în copilărie, când micuțul descoperă treptat tainele muzicii și alege exact ceea ce îi place. Cântatul la fluier poate fi mai mult decât o ocupație pentru cel mic, iar un părinte ar trebui să știe cum se poate achiziționa un astfel de instrument, ținând cont de câteva sfaturi utile.

Astfel, cel mai potrivit fluier pentru copiii care doresc să învețe să cânte la acest instrument este cel confecționat din plastic, datorită întreținerii fără probleme a acestuia, dar și a durabilității. În plus, faptul că fluierul este fabricat din materiale plastice nu influențează negativ calitatea sunetului și acordarea acestuia.

Specialiștii recomandă și fluierele confecționate din bambus, nuca de cocos, lemn de trandafir sau abanos, datorită calităților incontestabile pentru reproducerea fină a sunetelor. Pe lângă achiziționarea acestui instrument de suflat dedicat celor mici, părinții ar trebui să acorde o atenție deosebită și lecțiilor speciale, pentru a ajuta micuții să învețe corect notele muzicale, de la bun început.

În concluzie, se poate spune că învățarea interpretării la fluier este destul de facilă, ținând cont de notele muzicale și de înțelegerea corectă a acestora. Cu toate acestea, nu este niciun fel de problemă dacă manevrarea acestui instrument se face la început după bunul plac, pentru a interpreta melodiile preferate în stilul propriu.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Leave a Reply