Instrumente cu coarde lovite – Care sunt acestea?

Instrumente cu coarde lovite – Care sunt acestea?

Instrumentele muzicale au o istorie îndelungată în spate, care și-a pus amprenta asupra modului în care acestea au evoluat și s-au ramificat în mai multe categorii. Fiecare caracteristică este importantă, fie că este vorba despre structură, sunet sau modalitate de interpretare, fie că se referă la alte elemente. Există instrumente cu coarde, de percuție, de suflat sau electronice, însă ele se împart, la rândul lor, în alte segmente de sine stătătoare.

Cuprins

  1. Instrumente muzicale cu coarde lovite – Țambalul și pianul
  2. Cum să alegi instrumente cu coarde lovite?

1. Instrumente muzicale cu coarde lovite – Țambalul și pianul

Instrumentele cu coarde lovite au sonorități ușor diferite, mai ales atunci când vine vorba despre instrumente tradiționale, specifice unei anumite țări sau unei anumite culturi. Însă, cei mai cunoscuți reprezentanți ai acestei categorii sunt, fără îndoială, țambalul și pianul.

Țambalul poate fi regăsit în cultura mai multor țări din Europa Centrală sau Europa de Est, însă el este originar din Asia. Este foarte popular și cunoscut în Ungaria, Serbia, Croația, România și Slovacia, dar și în alte state precum Cehia, Ucraina, Moldova, Polonia sau Belarus. Istoria sa pare a fi îndelungată, deoarece arheologii au descoperit, în Kyindjuk, un basorelief care datează din anul 3500 î.Hr. și care înfățișează un instrument cordofon, care emite sunet prin lovirea coardelor. Bineînțeles, de-a lungul timpului, instrumentele au suferit modificări și s-au schimbat în funcție de inovațiile aduse în domeniu. Se spune că un alt strămoș al țambalului este instrumentul numit santur, care era specific Persiei și care a pătruns în Europa în perioada Evului Mediu, în timpul Cruciadelor. 

Țambalul contemporan este alcătuit dintr-o serie de coarde care sunt lovite prin intermediul unor ciocănele. Sunetul este amplificat datorită cutiei de rezonanță (fabricată, de regulă, din lemn) și capătă nuanțe deosebite datorită vibrațiilor ce sunt generate de către instrumentist. Coardele sunt prinse de ramele de sprijin, care au ca scop susținerea și fixarea lor într-o tensiune specifică. Însă, în funcție de structură, țambalul se poate găsi în mai multe variante, care diferă prin numărul de coarde, dimensiune, tonalitate sau design.

Pianul este unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate instrumente, făcând parte din categoria instrumentelor cu clape. El a fost inventat de către Bartolomeo Cristofori, în jurul anilor 1700, în Italia. Acesta fabrica clavecine și a inventat mecanismul prin care coardele sunt atinse cu ajutorul ciocănelelor, care se desprind de coardă, odată ce sunetul a fost produs. De asemenea, sistemul de pedale a reprezentat o invenție deosebită, întrucât, cu ajutorul lui, se poate controla impactul ciocănelelor. Se spune că pianul a evoluat din instrumente precum monocordul cu clape, clavicordul, clavecinul sau pianoforte. 

În ceea ce privește structura sa, pianul are o serie de coarde alcătuite din metal, care sunt fixate pe o placă de rezonanță, realizată din lemn. Ciocănelele sunt acoperite, în general, cu pâslă, iar claviatura este elementul principal care declanșează lovirea coardelor. De asemenea, călușul este cel în care sunt fixate coardele și, cu ajutorul acestuia, este transmisă vibrația către placa de rezonanță.  Pianul poate avea diferite dimensiuni – există pianină (pian vertical) sau pian cu coadă. Modelele cu coadă se împart, la rândul lor, în 3 categorii, în funcție de dimensiunea pe care o au – cu coadă scurtă (140-180 cm), cu coadă medie (180-230 cm) sau cu coadă lungă (230-300 cm). 

Totuși, în prezent, multă lume optează pentru pianele digitale, care nu produc sunetul prin lovirea coardelor, ci îl creează în mod electronic. Acestea sunt potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați, mai ales datorită prețului accesibil, dar și din perspectiva întreținerii necesare sau a dimensiunilor pe care le au. Totuși, sunetul este ușor diferit față de cel emis de un pian de concert, tocmai pentru că structura este altfel construită.  

2. Cum să alegi instrumente cu coarde lovite?

Dacă vrei să achiziționezi instrumente cu coarde lovite, trebuie să iei în calcul o serie de caracteristici esențiale, care te vor ajuta să iei decizia cea mai bună:

  • Sunet;
  • Dimensiune;
  • Structură;
  • Material;
  • Design;
  • Preț.

În concluzie, instrumentele cu coarde lovite sunt obiecte deosebite, care ies în evidență prin însușiri unice, ce pot fi puse în valoare în orice moment. În cazul în care te pasionează acest gen de instrumente, nu ezita și descoperă-le, fie prin documentare suplimentară, fie prin demararea unor activități de învățare.

Sursă foto: Pixabay.com.

Leave a Reply