Daca tocmai te-ai decis sa inveti sa canti la chitara, trebuie sa te informezi cu privire la tipurile de chitare pe care le poti gasi pe piata, pentru a sti care este cea potrivita pentru tine. Astfel, este foarte important ca inainte sa incepi orele de curs, sa intelegi diferentele dintre chitara clasica si cea acustica, pentru a alege modelul potrivit pentru genul de muzica pe care doresti sa-l canti.
Cuprins
1. Chitara clasica vs. acustica – Diferente notabile
2. Chitara clasica vs. chitara acustica – Care este tipul potrivit pentru tine?
1. Chitara clasica vs. acustica – Diferente notabile
La prima vedere, chitara acustica si cea clasica par a fi identice deoarece intre cele doua tiputi se regasesc urmatoarele asemanari:
- Ambele au cate sase corzi;
- Ambele sunt complet acustice;
- Ambele chitare au optiuni de reglare a corzilor.
Decizia de a cumpara modelul de chitara cu care sa inveti sa canti este dificila, deoarece cele doua tipuri de chitare arata asemanator, dar alegerea modelului nepotrivit poate ingreuna procesul de deprindere a abilitatilor necesare practicarii instrumentului. Din acest motiv, este foarte important ca inainte sa achizitionezi primul tau model de chitara, sa te informezi bine asupra tuturor diferentelor dintre chitara clasica vs acustica:
- Forma
In primul rand, forma chitarei acustice este foarte diferita fata de cea a chitarei clasice. Totodata, chitarele acustice au dimensiuni mai mari decat cele clasice, iar griful chitarei acustice este mult mai mic in comparatie cu cel al modelului clasic. Din aceasta cauza, golurile dintre corzi sunt mult mai mici la chitara acustica, fata de cea clasica.
- Tipul corzilor
Materialul din care sunt fabricate corzile reprezinta un aspect foarte important, atunci cand vine vorba despre alegerea modelului potrivit. Astfel, corzile chitarelor clasice sunt din nailon, moi la atingere, in timp ce corzile chitarelor acustice dispun de fire de otel, rigide si taioase, fapt pentru care modelele clasice sunt cele recomandate pentru incepatori.
- Sunetul
Si in ceea ce priveste sunetul, chitara acustica, fata de chitara clasica prezinta anumite diferente, care trebuie luate in considerare. Un rol imens in realizarea sunetului il joaca corzile, motiv pentru care chitara clasica este potrivita pentru piesele blande, iar cea acustica este ideala pentru melodiile puternice.
2. Chitara clasica vs. chitara acustica – Care este modelul potrivit pentru tine?
Acum ca ai inteles diferentele mari dintre chitara acustica si cea clasica, a venit timpul sa afli care este modelul potrivit pentru tine, in functie de genul de muzica pe care il asculti. Este foarte important sa canti ceea ce asculti de obicei, pentru a practica instrumentul cu pasiune si cu multa perseverenta.
- Chitara clasica
Daca iubesti piesele latino, atunci chitara clasica este cea care ti se potriveste. Datorita corzilor moi, usor de modelat. Ea se potriveste perfect pentru melodiile jucause, atat de iubite de tinerii din ziua de astazi.
Mai mult decat atat, daca n-ai mai cantat niciodata la acest tip de instrument, specialistii recomanda sa inveti sa canti pe o chitara clasica, dupa care sa avansezi spre modelele de chitara electrica sau acustica. Acest lucru se datoreaza flexibilitatii corzilor si a lacunelor mari dintre acestea, care ajuta sunetul sa fie cat mai clar si armonios.
- Chitara acustica
Chitarele acustice cu corzi din otel sunt destinate cantaretilor experimentati, care stiu exact cum sa tina degetele, pentru a nu se accidenta din cauza duritatii lor.
Daca te numeri printre iubitorii sunetelor grave, puternice si bogate, chitara acustica reprezinta alegerea potrivita pentru tine. Cu ajutorul acestui tip de chitara, poti invata sa canti atat piese jazz si folk, cat si muzica country sau pop. Astfel, datorita varietatii de genuri muzicale pe care chitara acustica le pune la dispozitie, foarte putini oameni au ales sa ramana fideli fata de modelul clasic.
Acum ca ai aflat toate aceste informatii, nu-ti ramane decat sa te gandesti la genul de muzica preferat, pentru a sti daca alegi chitara acustica sau cea clasica. Exista numeroase tipuri de chitare, insa doar cateva modele sunt potrivite pentru personalitatea si gusturile tale in materie de muzica.
Este foarte important sa faci alegerea corecta, pentru a te indragosti pe loc de aceasta activitate atat de frumoasa si de relaxanta si pentru a excela in acest domeniu atat de indragit de oamenii de toate varstele.
Sursa foto: Unsplash.com
2 Comments