Chitara electrică vs acustică- descoperă care sunt diferențele dintre ele și care este modelul care ți se potrivește cel mai mult!

Chitara electrică vs acustică- descoperă care sunt diferențele dintre ele și care este modelul care ți se potrivește cel mai mult!

Chitara electrică vs acustică- care este principiul de funcționare, dar și diferențele dintre cele două instrumente muzicale-min

În momentul în care te decizi să studiezi la un instrument muzical, trebuie să iei în calcul toate avantajele, dezavantajele sau modurile de funcționare ce stau la baza acestuia. Printre cele mai întâlnite instrumente, dar și cele mai practicate, se numără numără astfel chitara. 

Chiar dacă, la prima vedere, pare că există extrem de puține diferențe între o chitară acustică și una electrică sau între o chitară electrică și una bass, în realitate, cei mai experimentați muzicieni știu că nu este așa. De fapt, aceste modele sunt atât de puțin asemănătoare, încât există diferențe de la tehnicile de practicare, formă, mărime și până la sunetele pe care fiecare le emit și, implicit, genul muzical abordat. După ce vei vedea exact despre ce este vorba, cu siguranță te vei decide asupra tipului de chitară care ți se potrivește cel mai mult.

 În continuare, vom expune toate diferențele importante pe care trebuie să le știi despre cele mai importante patru modele de chitare, care se află în topul preferințelor muzicienilor. Nu uita faptul că, întotdeauna, trebuie să ții cont și de experiența personală, înainte de a-ți alege instrumentul muzical, în cazul nostru chitara, la care urmează să înveți să cânți.

1. Chitară electrică vs acustică – care este principiul de funcționare, cum sunt construite, modalitatea de întreținere și avantajele și dezavantajele lor

Chitara acustică și chitara electrică au în comun foarte multe lucruri, însă, dacă ne referim la principiul de funcționare, acesta este relativ diferit. Diferențele vizibile mai sunt, de asemenea, și la modul de redare al sunetelor și la genul muzical pe care cele două le reprezintă.

În primul rând, chitara acustică are corzile de oțel, fiind destinată cântăreților cu puțin mai multă experiență în spate. Așadar, este nevoie să știi cum și unde să ții degetele, pentru că, în caz contrar, te poți accidenta. Mai mult, aceasta este destinată iubitorilor de sunete grave, puternice, fiind extrem de potrivită stilului muzical de jazz și folk sau chiar și pentru muzica country sau pop. Corzile sunt create din fire de oțel rigide, fapt ce ajută foarte mult la crearea melodiilor puternice.

1. Chitara electrică vs acustică - baiat cu chitara acustica-min

Chitarele electrice au la bază dozele electromagnetice, ce ajută la convertirea vibrațiilor, provenite de la corzile metalice, de data aceasta, care vor amplifica sunetul. Semnalul redat de chitara electrică sau acustică este, astfel, diferit. La prima vedere, acesta este mult mai intens și mai puternic decât la cea de-a doua și poate fi alterat, pentru a obține diferite efecte sonore. Există extrem de multe efecte consacrate ale chitarei electrice, ce ajută fie la întârzierea unui sunet, la adăugarea lui sau la alternarea volumului, spre exemplu.

Chitara electrică definește mai multe stiluri muzicale, însă, predominant, aceasta are la bază rock-ul. 

1. Chitara electrică vs acustică - chitara electrica-min

Când vine vorba despre corpul lor însă, chitarele acustice sunt niște instrumente muzicale care conțin șase corzi standard și care vor scoate un sunet prin ciupirea acestora. Cutia, corpul, este construit de regulă, din lemn și cuprinde mai multe componente, precum grif, cuie de acordaj, corzi, punte și pragus, astfel încât sunetul redat nu depinde de prea multe lucruri. Aceste cinci elemente de bază trebuie să fie fabricate din materiale calitative. 

Corpul chitarei acustice poate fi diferit, în funcție de model, însă acest lucru va influența destul de mult sunetul, dar și posibilitatea de redare a instrumentului. Spre exemplu, o chitară realizată din lemn masiv nu va avea același sunet ca al unei chitare construite din placaj laminat, cu un preț mai redus. 

Chitara electrică poate avea de la șase la opt corzi, sunetul fiind amplificat, după cum am menționat deja, prin intermediul dozei electromagnetice, care preia vibrațiile corzilor și le transformă în unde electromagnetice, care devin ulterior sonore cu ajutorul unui amplificator audio-electric. Sunetele chitarei electrice sunt redate prin intermediul unei boxe sau al unui difuzor. Printre principalele componente ale chitarei electrice se numără butonul de prindere a curelei, cordarul, dozele, tastieră, șurub pentru întindere, cheie de acordat sau bara de tremolo.

Pentru a emite sunetele, chitara electrică trebuie să fie racordată la „aparatul de chitară”, care poate fi formată fie din combo de chitară (amplificator și difuzor), fie dintr-un set de amplificator și boxe de chitară.

Atât la chitara acustică, la chitarele clasice sau la chitara electrică, este nevoie ai și o husă sau o cutie rigidă, care să-ți ușureze transportarea instrumentului.

Cât despre întreținere însă, chitara are nevoie, mai mult decât alte instrumente, de o îngrijire cât mai riguroasă și mai atentă, pentru a rezista cât mai mulți ani și, implicit, pentru a te putea bucura de ea pentru cât mai mult timp. Așadar, va ajuta foarte mult curățarea sa la intervale regulate de timp, care va ajuta la producerea sunetelor intacte, dar și la prevenirea reparațiilor serioase ce pot interveni pe parcurs.

Toate tipurile de chitare, fie că vorbim despre chitarele electro-acustice, acustice sau electrice, trebuie să-și înceapă curățarea de la corzi. Acest lucru poate fi făcut foarte ușor, cu ajutorul unei lavete de bumbac, care să fie introdusă între corzi și grif, ștergând de mai multe ori în susul și în josul acestora.

Curățarea gâtului chitarei se realizează, de regulă, cel mai bine după îndepărtarea corzilor. Acest lucru poate fi realizat foarte ușor tot cu ajutorul unei cârpe moi și cu o soluție specială, care să elimine toate impuritățile. Trebuie să oferi o atenție deosebită mizeriei adunate în colțurile grifului, întrucât acest lucru poate influența redarea sunetelor, iar în zonele greu accesibile se poate acționa cu ajutorul unei scobitori sau a unei periuțe de dinți, lucruri pe care cu toții le avem la îndemână.

În final, vorbim despre diferența între chitara acustică și electrică, care este destul de notabilă, de la cele mai mici, până la cele mai mari detalii. În primul rând, avantajul principal al chitarelor acustice este faptul că acestea nu necesită echipament suplimentar, pentru a putea funcționa, cum ar fi amplificatoarele. Mai mult, o chitară electrică poate pierde din calitatea sunetului, din cauza transferurilor electrice pe care le suferă. Cu toate acestea, dacă aceasta dispune de toate instrumentele necesare și de cea mai bună întreținere, poate produce un sunet mult mai bun și mai clar decât chitara acustică, având capacitatea și de a modifica și amplifica sunetul. 

Un alt dezavantaj al chitarei electrice este faptul că sistemele audio la o calitate superioară sunt destul de scumpe. Se găsesc însă și sisteme de sonorizare mai ieftine, dacă bugetul nu îți permite pe moment aparatură extrem de performantă.

Diferențele dintre cele două se mai văd și la nivelul formei, care descrie întocmai stilul muzical pe care cele două îl reprezintă, dar, bineînțeles și la nivelul corzilor sau al sunetelor. Cele din urmă nu se pot clasa la avantaje sau dezavantaje, pentru că depind foarte mult de stilul fiecăruia și de genul muzical pe care îl îndrăgești cel mai mult.

3. Chitara electrică vs acustică - chitara electrica rosie-min

2. Chitară electrică vs bass – diferențele notabile dintre acestea

Dacă am clarificat până acum care este deosebirea notabilă dintre chitara acustică și cea electrică, acum ne vom concentra atenția asupra diferenței dintre chitara electrică și chitara bass, două instrumente muzicale confundate adesea de amatori. Totuși, în timp ce chitara electrică are corzile mai subțiri, putând fi practicată ușor și de începători sau de cei care au trecut deja „testul” chitarei clasice, cea din urmă are corzile mai groase, fiind adaptată unui acordaj mai grav, deci, implicit, profesioniștilor sau celor mai avansați în domeniu.

De aici rezultă și corpul diferit al chitarei bass, care este mai mare, având un grif mai lung, forma fiind, de asemenea, ceva mai masivă, iar sunetul este și el mai mic decât al chitarei electrice, obișnuite. Uneori, datorită gâtului lung, o chitară bass mai este asemănată și cu chitara acustică.

Mai mult, pentru a practica la o chitară electrică ai nevoie neapărat de pick-up-uri, iar la chitara bass acestea nu sunt necesare. 

Chitara bass are doar patru șiruri de caractere după care se ghidează, în timp ce chitara electrică are cel puțin șase corzi. 

Așadar, chiar dacă, la prima vedere, cele două instrumente muzicale pot părea destul de asemănătoare, în realitate, diferențele dintre ele sunt destul de notabile și pot influența destul de mult stilul muzical pe care urmează să-l practici. Totuși, la bază, rock-ul le reprezintă pe ambele tipuri de chitare, datorită notelor grave și sunetelor puternice pe care reușesc să le emită. Trebuie să știi însă faptul că chitara bass a fost inventată la început în rândul interpreților de jazz.

2. Chitara electrică vs acustică  chitara electrica-min

3. Chitară clasică vs electrică – diferența dintre ele

Nu în ultimul rând, ne vom opri atenția asupra diferenței între chitara clasică și electrică. Chiar dacă foarte mulți oameni tind să confunde chitara acustică cu cea clasică, cea din urmă este mult mai ușor de modelat, datorită corzilor moi, perfecte pentru interpretarea pieselor latino, și nu folk sau jazz, ca în cazul chitarei acustice.

Când vine vorba însă de chitara clasică și cea electrică, prima este, fără doar și poate, mai recomandată pentru începători, datorită corzilor de nailon, ușoare, pe care le are. După ce se învață principiile de bază cu ajutorul acestui instrument muzical, abia apoi vei putea avansa către chitara electrică, care are la bază corzi metalice, destul de greu de manevrat. Mai mult, spre deosebire de chitara electrică, unde ai nevoie de o pană, la chitara clasică vei cânta mereu cu mâna liberă, doar cu degetele.

4. Chitara electrică vs acustică- chitara acustica alba cu fata-min

Chitara clasică se mai diferențiază de cea electrică atât prin forma evidentă, cât și prin culoare. Dacă prima are, în cele mai multe cazuri, culoarea lemnului, din care este și realizată, cea din urmă se regăsește sub diferite combinații de culori, care pot atrage destul de mult viitorul muzician.

Diferențele notabile mai sunt simțite și la nivelul sunetului emis de cele două instrumente muzicale. Dacă cea clasică are la bază un sunet cald, bazat pe stilul muzical deja menționat, cea electrică produce zgomote puternice, perfecte pentru pasionații genului rock. 

Nu în ultimul rând, și prețul este un factor decisiv între cele două. Prima este, în mod clar, mult mai ieftină ca cea din urmă, care necesită și diferite accesorii pentru a se auzi la o capacitate maximă și optimă.

În concluzie, chitara a fost, și va rămâne, unul dintre cele mai căutate și apreciate instrumente din toate timpurile. Pe lângă sunetele speciale pe care le poate emite, aceasta este destinată și unui începător, întrucât gradul de dificultate nu este la fel de crescut, precum la alte instrumente muzicale, care presupun și mai multă pricepere sau îndemânare. Diferența dintre chitara acustică și cea electrică sau diferența dintre chitara electrică și chitara bass este destul de evidentă și depinde foarte mult de stilul muzical pe care vrei să îl adopți și asupra căruia vrei să-ți îndrepți în timp atenția. 

Dacă ești pasionat de muzica rock sau dacă te gândești ca pe viitor să-ți înființezi o trupă cu această tematică, atunci ar trebui să iei în calcul, din start, chitara electrică, chiar dacă sunt necesare mai multe instrumente de bază. 

În același timp, chitara acustică poate acoperi mai multe genuri muzicale, de la blues, country, folk, până la bluegrass,  pop, jazz sau, de ce nu, chiar și rock, iar pentru iubitorii muzicii latino, chitara clasică rămâne cea mai bună opțiune. Totul depinde de propriile preferințe și pasiuni sau de experiența pe care o ai în acest domeniu. Dacă ești la început de drum, cel mai bine este să începi să practici la chitara clasică, după care să-ți orientezi atenția către cea acustică, electrică sau bass. Totul trebuie luat treptat, astfel încât lucrurile să fie cât mai bine făcute, iar tu să înțelegi foarte bine toate detaliile. Care este chitara ta preferată?

Sursa foto: pexels.com

admin

Leave a Reply