Cuprins
Muzica veche și formațiile cu care au crescut mai multe generații vor avea mereu un loc special în sufletele oamenilor. Mai mult decât atât, muzica aniilor ‘80 și ‘90 în România încă se mai ascultă la radio, videoclipurile din acea vreme se mai văd la TV, iar în ultima perioadă s-au organizat evenimente unde puteai auzi și dansa pe cântecele din acele vremuri.
În caz că ai nevoie de noi idei pentru playlistul tău, sau îți dorești să (re)descoperi cele mai apreciate trupe din anii ‘80-’90 din România, acest articol este pentru tine.
1. Cele mai populare formații românești din anii ‘90 în funcție de genul muzical.
TRUPE POP & DANCE
Trupa Andrè este una dintre cele mai de succes trupe pop/dance de fete din România. Duo-ul format din Andreea Bălan și Andreea Antonescu a debutat în anul 1999 cu albumul „La întâlnire” și a atins apogeul cu piesele „Lasă-mă papa la mare” și „Liberă la mare”. Pe lângă stilul de muzică foarte apreciat de adolescenți, o altă trăsătură definitorie a acestei trupe a fost stilul vestimentar ultrafeminin până la acea vreme: platforme, fuste mini, bluze decoltate etc. La începutul anilor 2000, au vândut peste 1 milion de albume de muzică, câștigând de asemenea 4 discuri de platină și unul de aur. Trupa Andrè s-a reunit acum 4 ani.
Trupa Akcent a fost o formație românească de muzică pop și dance a căror melodii se aud chiar și astăzi în cluburi sau la radio. Chiar dacă formația și-a schimbat de 2 ori componența, producătorul și cântărețul Adrian Sînă a păstrat mereu influențele din muzica electronică europeană în creațiile sale muzicale. Cea mai cunoscută melodie din prima perioadă „Prima vară” a fost un hit pe litoralul anului 1999. Câțiva ani mai târziu, albumele lor s-au vândut în număr mare, conținând hituri precum „Buchet de trandafiri”, „Dragoste de închiriat” și „Kylie”.
Înființată în anul 1999, Animal X a fost o trupă dance românească de băieți, care s-a remarcat inclusiv pe plan internațional, fiind premiată la MTV Europe Music Awards. Poreclele membrilor trupei au fost inspirate de nume de animale precum Hienă (Șerban Copoț), Șopârlă (Alexandru Salaman) și Vierme (Laurențiu Pencă). Hituri precum „N-am crezut”, „Fără tine” și „Pentru ea” au stat săptămâni în topurile de muzică din România.
Chiar dacă de numele trupei Genius este posibil să îți amintești mai greu, cu siguranță că refrenul melodiei „Macho Man” îl poți fredona de îndată ce auzi acordurile acestuia. Genius a fost o trupă de muzică pop din Timișoara care s-a lansat în anii ‘90, având ca membri pe Oana Vîncu și pe frații Cezar și Ovidiu Hălmăgean. Melodiile „Vară” și „Life is life” răsunau în toate discotecile din România, dar și în microfoanele de karaoke.
Este imposibil ca la petrecerile aniversare să nu pună cineva la boxe melodiile trupei Hi-Q. Această trupă românească de pop formată din Florin Grozea, Dana Nălbaru și Mihai Sturzu s-a lansat în anul 1996 și au activat ca formație aproape 19 ani. Cele 8 albume au avut încasări record, iar videoclipurile de la piesele precum „Gașca Mea”, „Bună dimineața” și „Tu ești dragostea mea” se difuzau la toate posturile TV de muzică.
Fetele de la trupa A.S.I.A. au fost considerate mult timp Spice Girls ale României și pe bună dreptate. Chiar și în prezent, melodii precum „Inima mea”, „Dă-mi nopțile înapoi” și „Garsoniera ta” se mai aud la stațiile de radio sau la petreceri. Versurile sensibile care se îmbinau cu melodii ritmate și coregrafii ușor de imitat constituiau o rețetă perfectă pentru succes.
ELECTRO (muzică electronică):
Formația 3 Sud Est este un grup de muzică electrodance din România compus din
Laurenţiu Duţă, Viorel Şipoş și Mihai Budeanu. Aceștia au debutat în anul 1997 cu single-ul „Ai plecat”, iar în anii următori piesele „Amintirile”, „Iubire” și „De ziua ta” se auzeau neîncetat la radio. După o pauză de aproape 6 ani, 3SE s-au reunit în anul 2014 și continuă să fie apreciați și de o nouă generație.
Trupa Class este considerat prima formație de muzică dance din România, fiind înființată în anul 1995. Influențele electronice, dar și etno abordate în plan muzical de către membrii acestei trupe se reflectau foarte bine și în estetica videoclipurilor ca „Într-o zi”, „Tu ai plecat”, „Adu-i doină”.
În urmă cu 25 de ani, trupa Impact era una dintre cele mai apreciate trupe dance din România. Membri trupei Rareș și Cristina au scos în acea perioadă 8 albume și peste 10 hituri (atât în română, cât și în engleză precum „Love Or I Die”) care se auzeau peste tot: la radio, la TV și chiar și în străinătate.
Stilul și melodiile trupei Valahia sunt cu adevărat inconfundabile. Mixul de muzică pop, cu influențe balcanice și versuri amuzante au asigurat rețeta succesului pentru trupa formată din Dorin Topală, Costi Ioniță și Mihai Trăistariu. Dintre hituri, menționăm „Banii și fetele”, „Banana”, „Scufița”.
Alte trupe demne de menționat care și-au început activitatea în acea perioadă sunt: L.A. (duo-ul care a cucerit România cu melodia „Ochii tăi”), Formația Albatros (formația din București a căror melodii cu influențe populare răsuna adesea la petreceri), B.U.G Mafia (printre primele trupe care au adus cultura Hip-Hop-ului în România).
2. Trupe vechi românești de rock din anii ‘90
Trupa Voltaj – Această trupă de pop-rock este una dintre cele mai longevive trupe din peisajul muzical autohton. Chiar dacă trupa a fost formată oficial în anul 1982, abia cu ocazia venirii solistului din prezent – Călin Goia – trupa a început să se bucure de un real succes. Perioada electro & pop-rock a formației a venit cu o sumedenie de hituri precum „Asta-i viața”, „20”, „Am fost un fraier”, „Și ce”. În anul 2015, trupa a reprezentat România la concursul internațional de muzică Eurovision cu melodia „De la capăt”, iar în prezent au concerte în mai multe orașe din țară.
Melodiile formației Vama Veche pot fi auzite mai mereu pe plajele din România, unde tineri ce cântă la chitară întrețin atmosfera de poveste a litoralului. Trupa a fost fondată în anul 1996, iar membrii acesteia, printre care și cântărețul Tudor Chirilă și-au dorit ca acest proiect muzical să fie unul nonconformist prin mesajele transmise de melodii. Albumele „Nu am chef azi”, „Vama Veche” și „Am să mă întorc bărbat” au fost foarte apreciate de publicul tânăr.
Vița de Vie este una dintre cele mai spectaculoase trupe rock Romanești moderne. Amestecul complex dintre muzica rock, rap și ocazionale influențe reggae se reflectă în piesele de pe albumele „Rahova”, „Fenomenal” și „Exxtra”. Trupa formată în anul 1996 activează și în prezent, cel mai recent single purtând numele de „Fluturi”.
Direcția 5 a luat naștere la începutul anilor ‘90 și a devenit în scurt timp una dintre cele mai difuzate și apreciate trupe rock din România. Din punct de vedere al genului muzical, Direcția 5 se situează la granița dintre rock alternativ, soft rock și pop rock. Discografia acestei formații este una foarte bogată, iar melodiile lor de dragoste precum „Dacă ai știi”, „O fată ca ea”, „Am nevoie de tine” sunt preferatele ascultătorilor de toate vârstele.
3. Cele mai nostalgice formații românești din anii ‘80
În România anilor ‘80 se simțea deja o oarecare schimbare din punct de vedere al industriei muzicale. În timp ce scena muzicii ușoare își avea deja reprezentanți consacrați încă din anii ‘60-’70, în acele vremuri au început să se remarce trupele de rock and roll, folk rock, classic rock, blues rock etc. Chitariștii rock internaționali din acele vremuri, precum Jimi Hendrix, B.B. King și Brian May au inspirat mulți tineri să învețe să cânte la acest instrument și astfel s-au format trupele de rock de care auzim și astăzi.
Una dintre cele mai apreciate formații de muzica rock din România din toate timpurile este Trupa Phoenix. Compoziția formației s-a schimbat de-a lungul vremii, însă Nicu Covaci a rămas în istoria muzicii rock drept unul dintre cei mai buni chitariști români. Chiar dacă această trupă a fost fondată oficial în anul 1962, abia o decadă mai târziu au cunoscut cu adevărat succesul datorită melodiilor de inspirație ethno-folk precum „Andrii Popa”, „Mugur de fluier” și „Nunta”. Instrumente precum chitara clasică, naiul și vioara erau folosite pentru a produce un sunet autentic românesc. Presiunile regimului comunist au întrerupt pentru o perioadă de timp activitatea trupei, însă aceștia s-au reunit la începutul anilor ‘90, reușind să vândă 2 milioane de albume până în momentul prezent.
Fondată la finalul anilor ‘70, trupa Holograf este considerată una dintre cele mai longevive și reprezentative formații pentru stilul de muzică rock din România. Solistul actual al trupei, Dan Bittman s-a alăturat proiectului în 1986. Discografia trupei Holograf reunește 13 albume de studio (printre care Holograf 1 – 1983, Holograf 2 – 1987, Banii vorbesc – 1991, Pur și simplu – 2003) și peste 15 hituri care încă se aud pe posturile de radio din zilele noastre. Melodiile romantice ale trupei Holograf, precum „Dragostea mea”, „Ți-am dat un inel”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea” sunt printre preferatele cuplurilor de îndrăgostiți
Timp de 46 de ani, trupa Iris a îmbogățit „tezaurul” muzical autohnton cu zeci de albume de studio, albume de înregistrări, single-uri și concerte live pe cele mai mari scene din România. Această formație și-au schimbat de mai multe ori componența și stilul muzical, plecând de la hard rock (albumul Iris I), și ajungând până la blues rock (cum ar fi în single-ul „Floare de iris”) și rock simfonic (melodii în care acordurile chitărilor electrice sunt armonizate de instrumente precum viorile sau instrumente de suflat). Melodiile cele mai recognoscibile sunt cele cântate de către solistul Cristi Minculescu.
Formația Sfinx s-a lansat în anii ‘60 ca trupă studențească, susținând reprezentații la case de cultură sau la mini-festivaluri pe litoralul românesc. În scurt timp, popularitatea lor a crescut odată cu venirea lui Dan Aldea și cu noul stil abordat în melodiile lor – progressive rock. Albumele „Lume albă” și „Sfinx” au fost foarte apreciate de către public.
Trupa Roșu și Negru s-a distins de restul formațiilor de rock din peisajul autohton. Sunetul acestora se îndrepta mai degrabă către genurile de rock progresiv și glam rock, cu influențe foarte clare inspirate din muzica de jazz – după cum se reflectă în albumele „Puterea Muzicii” și „Pseudofabulă”. Formula acestei trupe s-a schimbat deseori, însă pe parcursul anilor, din această formație au făcut parte muzicieni talentați precum Mirabela Dauer, Anda Călugăreanu, Ovidiu Lipan și Dan Bădulescu.
Alte formații care sunt demne de menționat sunt trupele Savoy (formație de muzică ușoară, fondată de Marian Nistor), Cargo (trupă de hard-rock care a redefinit acest stil de muzică în România) și Compact (cu celebrele melodii „Cântec pentru prieteni” și „Fata din vis”).
Totodată, formații reprezentative pentru stilul de muzică de petrecere sunt Trupa Generic
(cine nu știe să fredoneze refrenul de la cunoscuta melodie „S-a rupt lanțul de iubire”?) și Trupa Azur (cu mult apreciatele influențele balcanice și populare românești).
Așadar, diversitatea trupelor românești dintre anii 1980 – 1990 reflectă caracteristicile unei industrii muzicale variate, complexe, cu melodii celebre care vor rămâne mult timp în sufletele oamenilor.
Sursă foto: pexels.com
Leave a Reply