Echipamentul DJ-ului începător și cum să faci ringul de dans imposibil de părăsit!

Echipamentul DJ-ului începător și cum să faci ringul de dans imposibil de părăsit!

Echipamentul DJ-ului incepator si cum sa faci ringul de dans imposibil de parasit

Începuturile nu sunt niciodată simple, însă adrenalina funcționează destul de bine drept combustibil. Atunci când pornești pe un drum nou, ai nevoie de o strategie, dacă vrei să atingi culmile succesului. Îți trebuie un plan clar, cu niște pași ușor de urmat. Există tot felul de piedici și momente în care vei vrea să renunți, iar pentru a le depăși ai nevoie de oameni care să te poată încuraja și sfătui. 

Să fii DJ sună incitant, dar nu face excepție de la acest parcurs anevoios. Totuși, pentru că pasiunea ta e muzica, te vom ajuta să ai un debut formidabil, prin ghidaj în alegerea echipamentului, o strategie de urmat și câteva sfaturi menite să te scoată din impas. 

1. Cum să fii DJ: începuturile sunt cele mai dificile

Să fii DJ pare una dintre cele mai grozave activități prin care ai putea să îți câștigi existența. Cei care au avut curajul să pășească pe acest drum, au avut mari satisfacții. Dar de unde să începi și, mai ales, cum? Iată aici răspunsurile!

6 mituri de care să te ferești

1.1. Cum ajungi DJ 6 mituri de care sa te feresti - fire conectate la diferite componente

Există unele mituri pe care ar fi bine să le eviți, pentru că nu te vor ajuta cu nimic, ba dimpotrivă:

  1. Echipamentul e incredibil de costisitor – Piața s-a diversificat și s-a extins în ultimii ani, așa că prețurile pentru un echipament complet au scăzut, devenind relativ accesibile. Așa cum vei vedea la o simplă căutare, registrul de preț e suficient de larg încât să îți poți permite cel puțin echipament de începător.
  2. Un DJ e plătit ca să se distrezeFirește că se și distrează, dacă își face treaba bine, dar nu pentru asta este plătit. În afară de activitatea propriu-zisă din timpul evenimentului, un DJ se pregătește temeinic în prealabil, în funcție de cerințele organizatorilor. Tot el este cel care își instalează, respectiv strânge echipamentul înainte și după eveniment și adesea are și alte sarcini de îndeplinit.
  3. Orice DJ știe să mixeze – Ar fi bine să fie așa, dar nu toți știu: unii învață pe parcurs, alții niciodată. Un DJ cu adevărat talentat știe să mixeze, iar muzica lui curge cu fluiditate, menținând energia invitaților la un nivel constant.
  4. Muzica pe care o folosesc DJ-ii e cea pe care o auzi la radio – Nu neapărat. Sigur că și acest scenariu este posibil dacă organizatorii, respectiv gazda evenimentului, asta solicită – dar se poate, la fel de bine, ca muzica să fie dintr-o anumită decadă, sau să fie un amestec de piese noi și piese vechi. Astfel de reguli nu există, e o decizie ce se ia de către organizator, în funcție de invitați și preferințele lor muzicale, pentru că scopul e ca atmosfera creată să fie plăcută pentru ei.
  5. Oricine poate fi DJ. – Cei care fac o astfel de afirmație nu disting între un DJ și o persoană care doar „pune muzică”. Un DJ cu program full-time face mult mai mult. Pregătirea pentru fiecare eveniment e diferită și reprezintă, de cele mai multe ori, cheia unui concert de succes. În plus, are un talent aproape înnăscut de a lua pulsul mulțimii și de a ști ce melodie să pună mai departe. Munca unui DJ profesionist nu se rezumă la cea din timpul evenimentului, ci presupune studiu constant și șlefuirea mai multor abilități.
  6. DJ-ul și MC-ul sunt persoane diferite – Nu chiar. Poți avea doar MC la un eveniment, dar dacă angajezi un DJ, acesta va face (în aproximativ toate cazurile) și partea MC-ului: va face anunțuri, va încerca să mențină buna dispoziție a invitaților și îi va rechema pe ritmul de dans. Ceea ce au în comun cei doi este acest „talent” al interacțiunii cu publicul.

Echipamentul necesar pentru un începător

1.2.  Cum devii DJ echipamentul necesar pentru un incepator - controller Pioneer - maini care mixeaza

Orice DJ își dorește să mențină cât mai sus nivelul de energie al petrecăreților și să le creeze o atmosferă memorabilă, iar pentru aceasta are nevoie de echipament specific. Pe măsură ce vei evolua, acest echipament va deveni tot mai complex, tot mai performant. Pentru început, însă, vei avea nevoie de următoarele:

Controler sau consolă pentru DJ

Cu siguranță e piesa reprezentativă pentru un DJ, pe care oricine ar asocia-o cu el. Pentru că modelele se înmulțesc pe zi ce trece, s-ar putea să nu fie atât de ușor să alegi, așa că iată aspectele de care ar trebui să ții cont când faci alegerea:

  • răspunsul cât mai bun la atingere;
  • slider-ul pentru pitch să fie cât mai lung și cât mai precis;
  • așezare cât mai ordonată a butoanelor, pentru a fi cât mai ușor de învățat și stăpânit.

Un model perfect pentru începători, pe care îl poți folosi cel puțin pentru comparație cu cel pe care intenționezi să îl achiziționezi, este Pioneer DDJ-400.

Software DJ

În ceea ce privește software-ul, există mai multe modele, însă aproximativ 4 sunt recunoscute la nivel mondial și îl poți alege liniștit pe oricare dintre ele. Este vorba despre: Rekordbox, Serato, Traktor și Virtual DJ. 

Dacă ai deja o preferință, fie pentru că ai testat anterior opțiunile, fie că mergi pe o recomandare, este un aspect de care va trebui să ții cont când alegi consola/ controlerul, pentru că majoritatea au deja o licență instalată. 

Laptop

Poți folosi și un PC, bineînțeles, dar având în vedere că va trebui, cel mai probabil, să te deplasezi cu tot echipamentul la locația evenimentului, laptopul e vizibil mai avantajos. 

Nu ai nevoie de unul sofisticat, nici de un anumit sistem de operare: atât Windows, cât și Mac OS funcționează perfect cu orice software, dar e bine să verifici, totuși, compatibilitatea (în special dacă ai un model mai vechi de 2015).

Căști pentru DJ

Cu toate că e puțin probabil ca o pereche obișnuită să nu fie potrivită, recomandarea este să folosești o pereche de căști pentru DJ – fiind special concepute pentru ei, anulează mult mai bine zgomotul din exterior și sunetul e mai clar. 

Nu uita nici de microfon. Ca DJ, ești responsabil pentru atmosfera din timpul evenimentului, iar pentru buna organizare a acestuia, se fac unele anunțuri. Chiar dacă tu nu vei interacționa mult cu publicul, se poate ca însăși gazda să aibă un anunț de făcut, așa că e bine să fii pregătit cu un microfon pentru această eventualitate. 

Muzică

Ce fel de DJ ai fi fără muzică? Pe măsură ce acansezi, e bine să începi să cumperi drepturi pentru cât mai multă muzică și nu doar nouă, ci și pentru marile hituri ale tuturor timpurilor. Va fi colecția ta personală și face parte din arsenalul unui DJ bun. Cu timpul, poți adăuga un sintetizator pentru DJ la întregul ansamblu și să începi să compui propria muzică.

1.2.  Cum devii DJ echipamentul necesar pentru un incepator (...) Muzica - multime care danseaza, foto alb-negru

Monitoare 

Nu e suficient că ai muzica, dacă ceilalți nu o pot auzi. Ceea ce vrei, însă, e să o audă suficient de tare și cât mai clar cu putință, așa că alegerea monitoarelor active ar trebui orientată spre modelele cu drivere multiple, ca întregul registru de frecvențe să fie impecabil acoperit, cu o sensibilitate cât mai înaltă și un unghi cât mai larg ale difuzorului. 

Din acest motiv, boxele active amplificate sunt o alegere excelentă pentru început, pentru că asigură o conectare mult mai rapidă și o configurare mai facilă. Odată ce vei căpăta experiență, te poți orienta spre boxele pasive, care îți vor permite să te joci cu sunetul și să îți exprimi mai bine creativitatea și talentul. 

Cabluri peste cabluri

Încearcă să îți imaginezi un DJ. Cu siguranță îl vezi în fața consolei, cu căștile pe urechi și înconjurat de cabluri. Mare parte din munca de dinainte și de după eveniment constă în potrivirea acestora cu porturile aferente, deci cablurile pentru DJ au un rol esențial: dacă unul singur lipsește sau nu este conectat corespunzător, ansamblul va suna prost.

Mixer și procesor

După ce am spus că nu orice DJ știe să și mixeze, dar că acesta este un diferențiator pentru DJ-ii de top, probabil că vei vrea și un mixer. Specificațiile unui mixer bun sunt reprezentate de numărul de canale, de intrări (ideal ar fi să aibă măcar 8), de conectori, precum și de calitatea egalizatorului. Pentru început, nu te interesează neapărat numărul de grupuri și subgrupuri, dar să ai în vedere numărul de boxe la care poate fi conectat, prin raportare la necesități și planuri de viitor. Odată cu experiența, vei vrea să fii și original, iar un procesor pentru DJ îți vine în ajutor, permițându-ți să te joci cu ritmurile și să creezi efecte deosebite pentru mixurile tale. 

Un suport pentru echipament

Ca să te poți concentra în întregime pe muzică, ai nevoie de o așezare cât mai inteligentă a tuturor elementelor, în special a consolei și laptopului. Din fericire, și în această privință există produse special concepute: este vorba despre stative și rack-uri de DJ, care te vor ajuta să îți poziționezi ideal echipamentul. Nu presupun costuri ridicate, dar cu siguranță fac diferența – atât în privința confortului tău, cât și în privința aspectului mult mai profesional pe care ți-l conferă. 

Lumini

Găsești ușor modele la prețuri atât de accesibile, încât ar fi păcat să le omiți. S-ar putea ca luminile să facă diferența între tine și un DJ mai comod și mai puțin interesant de atmosferă în integralitatea ei.

2. Cum să devii DJ: 4 pași de urmat?

2. Cum sa devii DJ 4 pasi de urmat - baiat cu casti pe cap, se uita in monitorul unde apare programul de mixat musica

Mai departe, dacă vrei să afli cum să devii un DJ cunoscut și foarte căutat, îți poți atinge obiectivul prin multă muncă și o strategie clară, iar acești 4 pași te vor ghida:

Alegerea echipamentului – Orice DJ are nevoie de el pentru a-și putea desfășura activitatea – și cu cât e mai bine ales, cu atât debutul va fi mai natural. Acesta este și punctul în care faci calculele, pentru a te lămuri dacă bugetul e acoperitor sau îți mai lipsesc niște fonduri. E util să te gândești în ce locații ai vrea să concertezi, ca să îți poți reconfigura bugetul în funcție de aceste date.

Alegerea muzicii – Chiar dacă muzica trebuie aliniată cerințelor organizatorului evenimentului, amprenta personală a DJ-ului se va simți și va deveni, în timp, marca ta. Trebuie să petreci ore în șir ascultând muzică? Da, pentru că doar așa vei reuși să ajungi la un nivel la care tranzițiile să fie atât de fine, încât mulțimea de petrecăreți să iubească fiecare piesă pe care o alegi, fără oprire, iar atmosfera să fie formidabilă. 

Exercițiul – Un DJ este căutat, de cele mai multe ori, pentru experiența din spate, ce funcționează drept garanție a calității serviciilor. 

Explorează, testează, studiază – învață să fii confortabil cu cât mai multe stiluri, în timp ce îți formezi, în paralel, unul propriu. Primul spectacol va fi plin de emoții, dar încrederea ți se va clădi, puțin câte puțin, cu fiecare reprezentație. Doar exersând vei învăța „să citești” mulțimea, să te descurci cu zgomotul pe care la repetițiile de acasă nu îl aveai drept inamic, și să valorifici fluctuațiile energiei din sală.

Promovarea – Nu în ultimul rând, este important ca oamenii să știe de tine. Cum altfel să te cheme la evenimentele pe care le organizează? Pentru asta, e bine să ai conturi profesionale măcar pe cele mai tranzitate rețele de socializare și să le actualizezi mereu cu fotografii și clipuri. 

Nu neglija cărțile de vizită. Nu, nu sunt demodate. De fapt, le poți folosi chiar la evenimentele la care participi, pentru a te promova.

3. Cum poți ajunge DJ dacă nu ai niciun fel de experiență?

ExistăExisă DJ care au abandonat pentru o vreme această activitate, după care s-au întors și, așa cum ei înșiși mărturisesc, le-a fost destul de dificil să se readapteze, pentru că muzica se schimbă rapid și uneori chiar radical. 

Așadar, faptul că nu ai experiență nu e o problemă atât de mare precum ți se pare: de cele mai multe ori, să înveți de la zero e mult mai simplu decât să încerci să-ți schimbi obișnuințele. 

Îți trebuie pasiune, determinare, consecvență și un strop de talent – doar așa poți ajunge acel DJ renumit și căutat la care visezi.

3.1. Sfaturi pentru DJ începători

Iată și câteva sfaturi pe care e bine să le depozitezi într-un colț al minții, pentru îți vor fi de mare folos:

Nu renunța dacă lucrurile nu merg fluid de la început, așa cum te așteptai. Prima lecție importantă pe care a învățat-o fiecare om de succes este anduranța: să reziști, să ai curaj și să perseverezi – dacă vei face asta și vei avea răbdare, va veni și succesul. 

Ține minte că centrul gravitațional al activității tale este muzica! Nu pierde timpul căutând la infinit echipamentul perfect, în loc să studiezi tendințele muzicale și să te asiguri că ai o colecție suficient de vastă de drepturi de a folosi melodiile respective, astfel încât să te poți descurca impecabil în fața oricărei mulțimi. Pentru cei care au venit să se distreze, alegerea muzicii va face diferența, iar ea trebuie descoperită, aleasă, organizată și importantă în software-ul de DJ. Ai nevoie de multă practică, pentru că trebuie să simți atât ritmul muzicii, cât și nevoile invitaților. 

Tehnica e importantă, dar nu suficientă. Rolul tău este să creezi un ring de dans imposibil de părăsit, iar cei care au venit pentru a se distra nu vor fi atât de impresionați de trucurile pe care le stăpânești, dacă nu reușești să faci muzica „să curgă”. Firește că poți (și chiar ar trebui) să condimentezi, pe alocuri, cu câte un truc tehnic, însă evită această capcană în care mulți DJ începători cad. Nu ai nevoie de tehnici infinite, ci de câteva: pe care să le stăpânești și cu care să faci tranziții line de la o piesă la alta, întocmai ca un profesionist. 

Poate că începuturile nu sunt simple, iar a-ți urma pasiunea presupune mai multe eforturi și sacrificii decât anticipai, dar bucuria finală și satisfacția de a fi reușit merită cu siguranță. 

Îți trebuie doar curajul să îți îndeplinești visul, iar dacă al tău e să fii DJ, nimic nu te poate opri să ajungi, într-o bună zi, pe scenele marilor festivaluri. 

Sursă foto: pexels.com

admin

Leave a Reply