Mindfulness – ce este această practică și care este rolul instrumentelor muzicale în tot acest proces

Mindfulness – ce este această practică și care este rolul instrumentelor muzicale în tot acest proces

Mindfulness - ce este această practică și care este rolul instrumentelor muzicale în tot acest proces-min
Mindfulness - ce este această practică și care este rolul instrumentelor muzicale în tot acest proces-min

Într-o lume în care suntem dominați de agitație, stres și foarte multe lucruri făcute pe grabă, ideea de „mindfulness” pare a fi destul de departe și pare a fi greu de atins, mai ales dacă ai o viață haotică, iar nemulțumirile sunt și ele la ordinea zilei. Așadar, găsirea unui echilibru interior și a unei stări de liniște mentale poate părea un real lux, destul de inaccesibil. Cu toate acestea, practica mindfulness îți oferă un mijloc de a te reconecta cu prezentul, de a trăi fiecare clipă și, cel mai important, te ajută să te bucuri de fiecare lucru mărunt din viața ta.

Mai mult, dacă te întrebi ce este mindfulness, trebuie doar să mai știi și că această practică nu doar că te ajută să aprofundezi cât mai mult anumite aspecte ale vieții, ci îți schimbă total starea de spirit. Așadar, te poți detașa mai ușor de trecut, în cazul în care mai existau anumite probleme nerezolvate, fie cu cei din jur, fie chiar cu tine, poți scăpa de anumite stări de anxietate, dacă acestea există și te poți bucura de tot ce înseamnă prezent. Cu toate acestea, această practică este mult mai complexă de atât, iar asupra ei ne vom concentra atenția în acest articol. 
În continuare, vom vorbi în profunzime despre ce e practica mindfulness și o să-ți dezvăluim care sunt toate beneficiile pe care le poți atrage în viața ta, odată cu acest nou stil de viață. Mai mult, vom discuta și despre importanța muzicii și a instrumentelor muzicale în tot acest proces, pentru că ele te pot ajuta mai mult decât îți dai seama.

1. Mindfulness – ce înseamnă mindfulness

Mindfulness este un concept desprins din domeniul psihologiei, după cum probabil că ți-ai dat seama, care vorbește despre practicile de meditație la care poți apela, dacă îți dorești o schimbare uriașă în viață și dacă îți dorești să fii, în sfârșit, „bine” cu tine, din toate punctele de vedere. Această noțiune complexă a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în rândul oamenilor în ultima vreme, întrucât beneficiile sale sunt incontestabile, iar într-o eră guvernată de stres, este fix ceea ce ai nevoie. Cu toate acestea, trebuie să știi că termenul acesta își are rădăcinile predominant din înțelepciunea și tradițiile filozofice din Asia, în special din budism.

La nivel fundamental, mindfulness reprezintă capacitatea de a fi prezent și de a face lucrurile pentru momentul actual, cu o atitudine deschisă în fața situațiilor cu care te întâlnești și fără să judeci. Este o stare de conștientizare deplină, dar și de acceptare a experiențelor, fără a te pierde în gânduri despre trecut sau viitor, gânduri care de cele mai multe ori ne fac să ne formăm ipoteze și scenarii negative și ne îndepărtează de la lucrurile frumoase din viață. Prin practica mindfulness, îți îndrepți atenția către ceea ce se întâmplă în prezent, acum și încerci să fii complet implicat în tot ceea ce trăiești în viața de zi cu zi.

Practicarea mindfulness presupune adesea să faci anumite exerciții de meditație în care trebuie să te concentrezi pe respirație sau pe analizarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca. În timpul acestor practici, scopul principal este acela de a-ți dezvolta capacitatea de a rămâne ancorat cu orice preț în prezent, după cum spuneam și anterior, și de a cultiva o atitudine de compasiune și acceptare față de sine, dar și față de ceilalți.

Cu toate acestea, trebuie să știi că practica mindfulness nu este doar o tehnică de relaxare, ci este, în același timp, o abordare filosofică și un stil de viață care te încurajează să fii mai atent și mai conștient în toate aspectele vieții tale. Prin practicarea sa continuă, pe termen lung, poți dezvolta o mai bună relație cu tine, dar și cu ceilalți, poți înțelege mai profund modul în care mintea oamenilor funcționează și poți practica o mai mare înțelegere și compasiune față de anumite situații, fie ele rele sau bune. 

1. Mindfulness - ce înseamnă mindfulness- fata care practica meditatia-min

2. Ce este mindfulness – care sunt beneficiile acestei conștientizări pentru sănătatea mintală

Acum că am vorbit despre ce înseamnă mindfulness, trebuie să-ți dezvăluim și beneficiile sale, întrucât s-a demonstrat faptul că ele nu sunt deloc puține. După ce vei citi în continuare, cu siguranță îți vei dori să adopți și tu această practică, care nu te va influența doar fizic, ci și mental, într-o proporție foarte mare. 

În primul rând, te ajută la reducerea stresului și anxietății. Explicația este simplă, această tehnică te face să conștientizezi mai mult stresul din viața ta și să-l gestionezi într-un mod mai sănătos, decât o făceai înainte. Vei analiza atent anumite situații, vei căuta răspunsuri profunde și vei vedea faptul că nu merită să-ți consumi energia pentru niște lucruri nesemnificative, în esență, mai ales dacă le pui pe lângă celelalte lucruri frumoase din viața ta.

Vorbeam mai sus despre anxietate, însă, de-a lungul timpului, s-a arătat faptul că practica mindfulness poate fi eficientă și în reducerea depresiei, care este considerată a fi boala secolului și care se amplifică de la un an, la altul. Fiind conștient de emoțiile tale și de modul în care acestea se manifestă în viața de zi cu zi, poți începe să dezvolți o mai mare înțelegere și acceptare a experiențelor tale emoționale, contribuind în acest fel la îmbunătățirea stării generale de spirit.

Poate ai înțeles definiția mindfulness, însă, în continuare, te întrebi cum este capabil corpul uman să scape de depresie, anxietate, iar răspunsul este simplu. Așadar, un alt mare beneficiu al acestei practici aceste acela că îți poți dezvolta o abilitate importantă de a te adapta și de a face față mai bine în fața situațiilor dificile, stresante sau chiar imprevizibile. Ceva ce în trecut îți putea consuma multă energie și te putea demoraliza, în prezent poate deveni un lucru nesemnificativ, cu o importanță minimă în viața ta. Înveți astfel, cu timpul, să-ți dezvolți o perspectivă mai largă și mai flexibilă asupra vieții, ceea ce-ți permite să răspunzi într-un mod mai sănătos și constructiv la provocările pe care le întâlnești zilnic.

Mai mult, această conștientizare poate duce și la îmbunătățirea concentrării și a clarității mentale. După ce începi să o practici, vei vedea că nu te vei mai lăsa distras de anumite gânduri și preocupări firești, din viața cotidiană. Acest obicei poate duce astfel la o mai mare claritate mentală și o capacitate crescută de concentrare, lucru ce-ți poate fi foarte benefic și la locul de muncă.

Tot aici mai putem vorbi și despre dezvoltarea compasiunii față de sine, dar și față de ceilalți din jurul tău. Practica mindfulness te învață să fii mai blând și să accepți că nu toată lumea este ca tine. Suntem diferiți, avem principii și valori de viață diferite, ceea ce este total în regulă. Este firesc să porți fel de fel de discuții cu cei din jurul tău, prin care să aduci argumente pro și contra în privința anumitor situații, însă, de asemenea, trebuie să înveți că adevărul se află mereu la mijloc, iar judecata nu trebuie să fie o opțiune.

Este bine știut faptul că stresul și problemele din viața de zi cu zi pot afecta calitatea somnului, iar acest lucru a fost dovedit de-a lungul timpului de foarte multe studii. Practica mindfulness poate fi extrem de benefică și în această privință, permițându-ți să te relaxezi mai mult și să ai parte de mai multă odihnă.

Nu în ultimul rând, mai trebuie să știi și faptul că această tehnică te va ajuta în gestionarea mai atentă a emoțiilor și a conflictelor. Prin practicarea mindfulness, observi mai atent ce se întâmplă în jurul tău și îți accepți emoțiile, fără a te lăsa dominat de ele. Acest lucru vine cu un mare avantaj, întrucât te ajută să răspunzi în mod adecvat la provocările și conflictele cu alte persoane, în loc de a reacționa impulsiv sau agresiv. 

Așadar, după cum ai putut vedea deja, practica mindfulness poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea mintală a fiecărei persoane în parte. Odată ce vei intra însă în această lume, vei descoperi faptul că lista este și mai amplă de atât.

3. Mindfulness – importanța muzicii în procesul îmbunătățirii relației cu sine

Beneficiile mindfulness pot fi însă multiplicate și conștientizate mult mai ușor cu ajutorul muzicii. Se știe faptul că, dintotdeauna, melodiile au avut un puternic impact în viața fiecărei persoane, având capacitatea de a stârni diferite emoții, de a ne inspira și de a ne conecta cu noi înșine, dar și cu lumea din jurul nostru. Fie că conștientizezi sau nu acest lucru, muzica are un impact extrem de mare în tot acest proces de conștientizare și de găsirea a sinelui. Așadar, nu mai trebuie privită doar ca o modalitate de petrecere a timpului liber și de relaxare, ci muzica poate fi chiar și o tehnică de vindecare.

Asemenea tehnicii mindfulness, are capacitatea de a ne aduce în prezent și de a ne ajuta să ne conectăm cu sinele nostru mai profund. Depinde, firește, de genul pentru care optăm, însă fiecare vers spune o poveste, dacă privești în profunzime și dacă înțelegi esența.

Dacă te întrebi cum reușește muzica să facă această schimbare, trebuie să știi că ea stimulează diferite părți ale creierului în timp ce este pusă pe repeat în cameră, lucru ce poate avea un impact puternic asupra stării generale emoționale. Atunci când asculți muzică, sunetele și ritmurile sale te pot transpune într-o stare de relaxare și de liniște interioară. Te vei lăsa purtat de melodie și, cu timpul, vei învăța să te eliberezi de toate tensiunile și de preocupările cotidiene. În acest fel, muzica devine un instrument esențial prin care să te poți reconecta cu sinele și prin care poți practica mindfulness involuntar.

Pe lângă capacitatea sa de a te relaxa și de a te aduce în prezent, muzica poate avea și un efect terapeutic asupra ta. Versurile și sunetele pot declanșa emoții puternice și pot ajuta la eliberarea stresului și anxietății acumulate până în prezent. În timp ce asculți anumite melodii, te poți regăsi în acele versuri și, astfel, poți deveni mai conștient de emoțiile personale și poți învăța să le accepți și să le integrezi în viața ta într-un mod cât mai sănătos, chiar dacă asta părea imposibil înainte. Astfel, muzica poate devine o modalitate excelentă de exprimare liberă și de a te elibera de anumite blocajele emoționale.

Nu în ultimul rând, probabil că știi deja asta, însă vrem să-ți amintim faptul că muzica poate fi folosită și ca o tehnică de meditație și concentrare. Ascultând cu atenție diferitele note și instrumente muzicale, îți poți dezvolta o atenție sporită și-ți poți antrena astfel creierul să fie mai prezent și mai atent în problemele sau situațiile pe care le traversezi, lucru ce va avea un impact pozitiv asupra mai multor domenii din viața ta. 

Așadar, cu toate aceste beneficii, credem că te-am convins de faptul că muzica joacă un rol esențial în procesul de mindfulness, care, la rândul său, aduce avantajele despre care am discutat mai sus.

3. Ce e mindfulness - importanța muzicii în procesul îmbunătățirii relației cu sine- fata care canta la chitara si pian-min

4. Practica mindfulness – beneficiile instrumentelor muzicale ca tehnici de relaxare mindfulness

În gama tehnicilor de relaxare mindfulness, un rol cheie îl joacă și instrumentele muzicale, care au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru a transmite emoții, pentru a stimula cât mai mult creativitatea și, nu în ultimul rând, pentru a-i face pe oameni să se detașeze de toate lucrurile negative și să se reconecteze cu ei înșiși. Există mai multe instrumente muzicale folosite ca tehnici de relaxare mindfulness, iar despre aceste lucruri vom discuta în acest capitol.

În primul rând, nu putem începe lista decât cu pianele digitale, care sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc să se exprime în cel mai profund mod posibil. Aceste instrumente muzicale oferă o varietate de sunete și efecte distincte unele de celelalte, permițându-le celor care practică mindfulness să exploreze diferitele nuanțe ale muzicii. Chiar dacă până acum nu te-ai fi gândit la acest lucru, dacă vei încerca să cânți la acest instrument, vei avea parte de o adevărată experiență terapeutică, care te va ajuta foarte mult în procesul de relaxare și de concentrare.

Continuăm lista cu chitarele clasice, care sunt cunoscute pentru sunetul lor cald, ce te face să te exprimi cu multă emoție. Atunci când ești angrenat într-o sesiune de mindfulness, acest instrument muzical poate fi folosit și-ți poate da o mare mână de ajutor în procesul de reconectare cu propriile emoții, dar te poate ajuta și în procesul de exprimare a creativității interioare. Același impact îl vor avea însă și chitarele acustice, cele două fiind destul de asemănătoare.

Chitarele electro-acustice sunt și ele o opțiune foarte bună de luat în calcul, permițând practicanților de mindfulness să se bucure de sunete mai puternice și mai dinamice. Aceste instrumente sunt versatile și pot fi utilizate într-o varietate de contexte, de la sesiuni solo de mindfulness, la interpretări în grup. 
Și, ultimele, dar nu cele din urmă, sunt chitarele electrice, care sunt preferate de mulți muzicieni datorită sunetului lor puternic și expresiv. Și ele pot fi folosite pentru a te ajuta să te eliberezi de stres și pentru a-ți exprima emoțiile cât mai amplu.

4. Ce înseamnă mindfulness - beneficiile instrumentelor muzicale ca tehnici de relaxare mindfulness- baiat care canta la chitara-min

În concluzie, practicile mindfulness te ajută să te ancorezi extrem de mult în prezent, te ajută să privești partea mai plină a paharului și te învață să nu mai pui atât de mult preț pe trecut, prin diferite tehnici. În tot acest proces, după cum ai putut vedea deja, un rol extrem de important îl au și instrumentele muzicale, motiv pentru care și tu ar trebui să le acorzi o șansă, în cazul în care nu ai făcut-o deja.

Sursa foto: pexels.com

admin

Leave a Reply