Tipuri de chitară: ghidul complet pentru începători și pentru toți pasionații de muzică

Tipuri de chitară: ghidul complet pentru începători și pentru toți pasionații de muzică

Tipuri de chitară ghidul complet pentru începători și pentru toți pasionații de muzică
Lumea muzicii este bogată și variată și cuprinde numeroase instrumente muzicale. Printre acestea se numără și îndrăgita chitară, care este extrem de versatilă, expresivă și interesantă. Având în vedere că există diferite tipuri de chitară, alegerea modelului potrivit poate fi o adevărată provocare. Fiecare variantă oferă beneficiile sale iar opțiunea perfectă depinde de foarte mulți factori. Descoperă în cele ce urmează câte tipuri de chitară există, care sunt caracteristicile lor și cum să alegi varianta potrivită pentru tine.

1.Principalele tipuri de chitară: caracteristici și mod de utilizare

Cei care aleg să cânte la un instrument muzical o pot face ca un simplu hobby sau pentru a urma o carieră în domeniu. Indiferent care ar fi motivele, muzica aduce vitalitate și bucurie și este un mod de a te exprima cu ajutorul sunetelor. Chitara este un instrument muzical foarte versatil și poate fi folosit pentru interpretarea unor stiluri variate precum blues, pop, latino, rock și multe altele. În funcție de preferințe și de utilizare, ai posibilitatea să alegi între diferite feluri de chitară, unele potrivite pentru începători, altele pentru profesioniști. Chiar dacă fiecare model este construit în mod diferit, toate sunt compuse din aceleași părți esențiale: corpul, corzile, gâtul, claviatura și carcasa. Iată care sunt principalele tipuri de chitara și caracteristicile prin care se remarcă acestea.

1.1.Tipuri de chitară acustică

1 tipuri-de-chitara-acustica

Modelele cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați sunt chitarele acustice. Acestea sunt folosite în multe genuri de muzică, de la folk la rock, blues sau chiar muzică populară. Chitara acustică este un instrument tradițional, utilizat atât de începători, cât și de profesioniști. Cu ajutorul ei poți obține un sunet limpede, aceasta oferind în același timp ușurință în interpretare. 

Deși există unele variații în ceea ce privește forma, toate tipurile de chitară acustică se disting prin corzile de oțel și prin diversele variante de lemn. Fiecare material folosit are un impact asupra calității sunetului, dar în general, toate sunt caracterizate de claritate și precizie, mai ales în frecvențele înalte. În timp ce majoritatea sunt prevăzute cu 6 corzi, exista unele care au și 12. Chitarele cu 12 corzi sunt acordate la fel, singura diferență fiind faptul că fiecare coardă este dublată. 

În ceea ce privește forma corpului, sunt mai multe tipuri de chitare acustice. În timp ce unele sunt simetrice, altele au o parte din corp tăiată, pentru a permite ușurința în utilizare. Modelele Dreadnoughts și Jumbos sunt mai mari și emit un sunet răsunător, iar Parlour și Auditorium se caracterizează printr-un ton mai articulat și mai liniștit. 

1.2.Tipuri de chitare electrice

1 tipuri-de-chitara-electrica

În comparație cu modelele acustice, chitarele electrice nu au cutie de rezonanță și funcționează cu amplificatoare pentru a putea reda un sunet puternic, care se pretează oricărui stil muzical. Butoanele sau amplificatorul pot fi setate astfel încât să se obțină anumite calități tonale. Printre cele mai populare mărci de chitare electrice se numără Ibanez și PRS, pe care le găsești la un preț accesibil, dar sunt disponibile și în variante deosebite, premium, cum este cazul chitarei electrice Fender. 

Designul și construcția acestui instrument muzical variază foarte mult, existând diferite forme, culori și modele. Printre acestea se numără cele solidbody, cu corpul dintr-o singura bucata din lemn, și hollowbody, cu o cutie de rezonanță mica. Deși sunt considerate instrumente pentru muzica rock, ambele sunt folosite într-o diversitate de stiluri muzicale, precum jazz, pop, blues sau folk.  

1.3.Tipuri de chitară clasică

1 tipuri-de-chitara-clasica

Chitara clasică este un instrument muzical deosebit, cu o lungă istorie în spate. Chitarele clasice se caracterizează prin dimensiunile mici, lucru care reprezintă un punct de plecare excelent pentru amatori. Poți alege fie mărimea de 4/4, fie 3/4, în funcție de înălțimea pe care o ai. Pentru cei avansați, acest tip de chitara poate fi prevăzut și cu un cutaway, care permite atingerea unor note foarte înalte. 

Principala diferență dintre chitara clasică și cea electrică sau acustică este dată de materialul din care sunt confecționate corzile. Astfel, modelul clasic este prevăzut cu corzi din nailon, nu din metal, ca în cazul celorlalte modele. De asemenea, o altă deosebire este faptul că instrumentele electrice si acustice pot fi folosite într-o varietate de stiluri muzicale, în timp ce instrumentul clasic este potrivit pentru muzica flamenco, clasică sau latino.

1.4. Ce tip de chitară să alegi: clasică, acustică sau electrică? Sfaturi și recomandări

Cu atâtea tipuri existente, alegerea chitarei potrivite poate fi cu adevărat o provocare. Pentru a deveni un chitarist excelent, trebuie să ții cont întotdeauna de preferințele și obiectivele tale, precum și de muzica pe care urmează să o studiezi. Dacă ești un rocker aspirant, cea mai bună opțiune este chitara electrică, iar pentru genuri precum folk și country, o alegere populară este chitara acustică. Atunci când ai o afinitate pentru stilurile clasice, latino sau flamenco, îți poți găsi perechea în modelul clasic. Așadar, dacă te întrebi ce să alegi între chitara acustică, clasică și electrică, trebuie să știi că fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale:  

Chitara electrică 

Chitara electrică este întâlnită în majoritatea genurilor muzicale, incluzând aici pop, jazz sau blues. Aceasta se caracterizează prin manevrabilitate și ușurință în utilizare, în special pentru solouri într-o singură notă. Motivul pentru care chitarele electrice sunt bune pentru începători este că pot canta ore întregi, fără să-și rănească degetele. De asemenea, dacă sunetele nu se aud foarte bine, volumul amplificatorului poate fi mărit. Corzile chitarelor electrice sunt destul de apropiate, iar gâtul este îngust, lucru care contribuie la realizarea cu ușurință a majorității acordurilor și gamelor. 

Dezavantajul unei chitare electrice pentru începători este că noțiunile de bază nu vor fi învățate la fel de bine ca în cazul utilizării chitarelor acustice și clasice. Prin urmare, dacă vrei să stăpânești acordurile și gamele, cele mai bune variante pentru tine sunt chitarele acustice și clasice. 

Un factor important și, uneori, decisiv în achiziționarea acestui instrument muzical îl reprezintă prețul. Chitarele electrice sunt mai scumpe, dar poți alege pachete de chitară, care reprezintă o soluție avantajoasă, deoarece acestea includ toate accesoriile necesare pentru a cânta. 

Chitara acustică 

Chitara acustică se potrivește aproape tuturor genurilor muzicale și este adecvată atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. Acest tip de instrument muzical nu are nevoie de conectare la priza pentru a produce sunete, în timp ce chitara electrică trebuie conectată la un amplificator de chitară

Chitarele acustice pot fi considerate cele mai echilibrate în ceea ce privește sunetul și capacitatea de redare, prin urmare necesită mai puțin timp pentru a înțelege noțiunile de bază ale muzicii. Chitara acustică permite exersarea elementelor de bază, precum acorduri, game și riff-uri și corectarea greșelilor cu ușurință datorită redării clare a sunetelor. 

Chitarele acustice sunt un punct de plecare excelent pentru amatori deoarece sunt simple și ușor de folosit. Singurul dezavantaj al acestora este faptul că la început pot apărea dureri la nivelul degetelor, din cauza corzilor din oțel. 

Chitara clasică 

Chitara clasică se remarcă prin corpul mic, mult mai ușor decât cel al unei chitare acustice sau electrice. Corzile din nailon sunt moi, confortabile și oferă o senzație plăcută în timpul cântatului. Acest model de chitară este mai greu de stăpânit și se învață cu ajutorul profesioniștilor în școlile de muzică. Sunetele emise sunt diferite, mult mai aerisite, lucru ce evidențiază orice greșeală. 

În cele din urmă, alegerea tipului de chitară potrivit depinde de preferințele personale și de stilul de cântat pe care dorești să-l abordezi. Indiferent de opțiune, noțiunile de bază și tehnica pe care le înveți la început vor fi aprofundate pe măsură ce avansezi. 

2.Alte tipuri de chitare: principalele caracteristici și întrebuințare

2 tipuri-de-chitara

Pe lângă cele trei tipuri de chitara menționate mai sus, există și alte modele cum ar fi cele electro-acustice, Hollowbody sau cele pentru stângaci. Pentru cine sunt potrivite și ce stiluri de muzică pot fi abordate cu ajutorul acestora, vei afla în rândurile următoare. 

Chitare electro-acustice

Pentru pasionații de muzică bună, modelele de chitare electro-acustice sunt un punct bun de pornire, acestea putând reda o gamă diversificată de melodii și stiluri muzicale. Chitarele electro-acustice sunt similare cu cele acustice standard, cu corzi de oțel, diferența fiind posibilitatea de a fi conectate la un amplificator. Acest lucru înseamnă că poți adăuga efecte și tonuri diferite, imposibil de obținut cu o chitară acustică normală. De asemenea, chitarele electro-acustice au un corp cutaway, care îți permite să accesezi freturile cele mai înalte. 

Dacă ești începător, poți alege un astfel de model, deoarece acesta oferă o experiență similară cu chitara acustică. Astfel, vei învăța la un instrument ușor de folosit, care permite un control mai mare asupra tonului. 

Chitare Hollowbody

Printre denumirile tipurilor de chitare vei regăsi și numele Hollowbody, des întâlnite în genuri muzicale precum jazz, blues sau blues rock. După cum sugerează și numele, chitarele Hollowbody sunt complet goale în interior. În general, acestea se caracterizează prin sunetele calde și curate, dar sunt preferate și în stilurile de muzică mai agresive, cum este heavy rock. 

Chitarele Hollowbody se împart în două categorii principale: cele fullbody, cu o cutie de rezonanță mare, și cele thinline, cu o cutie de rezonanță mai mică. Ambele se potrivesc tuturor nevoilor și preferințelor, indiferent că ești muzician profesionist sau cânți din plăcere în timpul liber, deoarece se remarcă prin tonuri clare, calde și o rezonanță foarte bună în timpul interpretării. 

Chitare pentru stângaci

Când vine vorba de felurile de chitară, se distinge și categoria chitare pentru stângaci. Deoarece cântatul la acest instrument este destul de complex și solicitant pentru ambele mâini, este important ca primii pași în lumea chitarei să fie făcuți corect.  

Pentru stângaci există și posibilitatea să învețe să cânte la o chitară normală, dar acest lucru poate funcționa pentru unele persoane, iar pentru altele poate fi o sarcină descurajantă și dificilă. De aceea, chitara pentru stângaci este cea mai bună soluție.

Principala diferență dintre o chitară pentru mâna dreaptă și o chitară pentru mâna stângă este configurația diferită, mai exact inversarea corzilor în ordinea grosimii. Dacă cea mai groasă coardă este spre dreapta, atunci este vorba de o chitară pentru stângaci. Stângacii pot stăpâni acest instrument la fel ca toată lumea și nu există nici o diferență notabilă în tehnica de învățare. 

Chitare bass și ukulele

2 tipuri-de-chitara-ukulele

Printre modelele de chitare se numără și chitarele bass care seamănă foarte bine cu o cele electrice alungite. Acestea se disting prin patru corzi, ceva mai groase și de un calibru mai mare decât în cazul variantelor electrice simple. Chitarele bass funcționează pe același principiu precum chitarele electrice cu corp solid, având amplificatoare speciale pentru a îmbunătăți calitatea sunetului. 

Ukulele sunt o opțiune bună pentru începători, fiind foarte ușor de folosit, dar și accesibile ca preț. Datorită dimensiunilor mici, acestea sunt perfecte pentru copii, care le pot transporta cu ușurință oriunde. 

Acum că ai aflat mai multe lucruri despre toate tipurile de chitară, tot ce trebuie să faci este să te gândești care dintre acestea se potrivește cel mai bine stilului muzical pe care vrei să îl abordezi. Opțiunile sunt numeroase și se adaptează tuturor bugetelor, preferințelor și genurilor de muzică. De asemenea, exersarea și perseverența sunt elemente cheie în valorificarea acestei pasiuni. Dacă ai ajuns în punctul în care sunetele sunt în ton cu notele corespunzătoare, atunci ești pe drumul cel bun. Ulterior, poți ajunge să obții diferite efecte de sunet, cum ar fi cele de modulație, de distorsiune sau de ambient. Acestea se aleg în funcție de contextul muzical și de preferințele celui care interpretează și se pot folosi chiar și combinate. 

Arta cântatului la chitară depinde și de acordarea corectă a corzilor, un proces care este relativ simplu pentru cei experimentați. Cu toate acestea. pentru începători există numeroase materiale de mare ajutor. Un ghid practic pentru acordarea chitarelor este util mai ales că acest lucru se face și în funcției de numărul corzilor. Bineînțeles, un profesor sau un specialist în domeniu îți poate oferi mai multe sfaturi. 

În concluzie, există mai multe tipuri de chitare iar selecția celui potrivit depinde de ceea ce îți place să cânți cel mai mult. Chitarele se regăsesc într-o varietate de forme și mărimi, dar până la urma, toate au același lucru în comun, acela de a face parte dintr-o familie de instrumente cu corzi, lucru care le face similare în multe privințe. 

Sursa foto: pexels.com 

admin

Leave a Reply